Pită de mălai ca-n Banat: o reţetă delicioasă de pe vremea bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremuri vechi, acum aproape uitate, mălaiul şi mămăliga erau mâncăruri de bază la români. Făina de porumb era mai ieftină şi la îndemâna ţăranilor, pe când făina de grâu era rezervată familiilor mai înstărite.

Uica Mihai, bucătar cunoscut din Banat, îşi aminteşte perioada copilăriei, când mânca mălai zilnic. Reţea de mălai, pe care îl mai pregăteşte şi astăzi, ca să şi amintească de acele clipe, e veche şi o ştie de la bunicii lui.

Opăreşte jumătate de kilogram de mălai grisat cu 600 de ml de apă încălzită la 60- 70 de grade. Amestecă bine compoziţia până se absoarbe lichidul, iar mălaiul se umflă.

În compoziţia răcită la temperatura mâinii, pune 250 de grame de făină albă proaspăt cernută, 50 de grame de drojdie proaspătă sfărâmată în pumn, o lingură rasă de sare, trei linguri rase de zahăr, cinci linguri de ulei, piper, cimbru, boia dulce după gust. Amestecă bine compoziţia cu lingura de lemn adăugând apă călduţă în cantităţi mici până obţineţi un aluat  puţin mai gros decât cel de clătite.

Adăugaţi şi o conservă de boabe de porumb bine stoarse de zeamă şi încorporaţi amestecând de jos în sus. Ungeţi o tavă încăpătoare cu ulei, tapetaţi-o cu făină albă şi turnaţi uşor compoziţia.

Coacerea se face în două etape. Etapa I- cuptorul se preîncălzeşte la 70 de grade celsius şi se lasă tava la dospit timp de 20 de minute. Etapa II- se măreşte temperatura cuptorului la 210 grade celsius şi se coace mălaiul până prinde obraz rumen- aproape de culoarea castanei.

În acest moment se unge suprafaţa mălaiului cu făină desfăcută în apă rece în aşa fel încât să constituie deasupra o pojghiţă. Se mai coace mălaiul 5- 10 minute până şi stratul de făină albă se rumeneşte. Mălaiul se scoate din tavă, se înveleşte în prosoape de bucătărie şi se lasă acoperit să năduşească şi să se răcească două ceasuri”, spune Uica

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite