Supa de ouă cu ceapă: simplu, ieftin şi delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Supa de ouă cu ceapă este una dintre cele mai simple, ieftine şi rapide supe pe care o poate găti oricine, acasă, în bucătărie.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că toată viaţa a încercat să gătească simplu, repede şi fără costuri mari. Supa, a cărei reţete ne-o prezintă mai jos, se înscrie în aceşti termeni şi mai e şi gustoasă pe deasupra.  

“Căleşte într-o oală cu puţin ulei patru cepe tăiate solzişori, o legătură de pătrunjel şi una de ţelină. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o lingură cu vârf de făină, amestecă uşor să se rumenească şi stinge călitura cu trei litri de apă. Asezonează cu sare, piper, boia de ardei şi clocoteşte amestecând încontinuu, până dispare gustul de amidon al făinii. Toarnă două linguri de oţet de mere, apoi sparge pe rând şase ouă, cu grijă ca să rămână întregi şi cu o paletă adună albuşul împrejurul gălbenuşului.

Într-o farfurie adâncă aşază o felie de pâine rumenită în unt, toarnă peste ea zeama fierbinte şi deasupra un ou fiert. Ornează cu pătrunjel tocat şi boia de ardei”, arată Uica Mihai.

Iar ca meniul să fie complet, Uica Mihai recomadă felul doi tot o mâncare făcută din ouă, care, chiar dacă este puţin mai sofisticată, fiind numită "ouă împărăteşti", se găteşte la fel de simplu.

“Fierbe câte ouă ai necesar socotind câte un ou de musafir. Lasă-le curăţate de coajă să se întărească în frigider, apoi înarmează-te cu răbdare. Mai întâi să tai la fiecare ou fundul cu un cuţit subţire şi bine ascuţit, în aşa fel ca oul să poată sta în picioare. Apoi taie-i vârful cam la o două treimi din înălţimea lui, în aşa fel încât trei sferturi din gălbenuş să rămână în postament, iar un sfert - în capac. Cu grijă şi cu o chiuretă de bucătărie scoate gălbenuşurile fără să degradezi oul.

Gălbenuşurile le dai pe o răzătoare, le amesteci cu nuci pisate, sâmburi de migdală prăjiţi uşor la tigăiţă şi seminţe decorticate de dovleac la fel prăjite, cu sare şi piper. Din ele vei confecţiona, folosindu-ţi fantezia, postamentul pentru ouă, pe un platou decorat cu frunze de salată înmuiate în ulei cu suc de lămâie sare şi piper, floricele din tulpini de praz, înmuiate în ulei de susan şi tăvălite prin fulgi de ardei, trandafiri din ridichi roşii, ornamente din ridichie albă şi felii de lămâie.

Ouăle se umplu cu icre roşii şi negre, folosind următorul artificiu: introduceţi o foaie de dafin în scobitura oului pentru a-l separa în două, în aşa fel încât să obţineţi două buzunăraşe. Umpleţi un buzunăraş cu icre roşii, iar celălalt cu icre negre. Aşezaţi ouăle pe platoul de servire, cu căpăcelul lângă, în care aţi presărat feliuţe de măsline negre, vezi şi roşii, presăraţi cuburi de gheaţă peintre ele şi serviţi alături de votcă de la gheaţă”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite