MApN promite că va reabilita o clădire faimoasă din Herculane. În cât timp va funcţiona ca cel mai modern centru de recuperare pentru militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Prezent la Herculane cu ocazia congresului PSD, de la sfârşitul anului trecut, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vizitat şi imobilul deţinut minister în centrul vechi al oraşului.

Fifor a spus atunci că în doi ani de zile, clădirea va fi reabilitată, aici urmând să funcţioneze cel mai modern centru de recuperare pentru militarii întorşi din teatrele de operaţii.

”Cândva, hotelul de la Herculane, denumit şi Sanatoriul Militar Regele Ferdinand I, era unul care oferea programe de recuperare avansată pentru militarii români. Ţin mult la acest proiect şi, de aceea, îmi doresc să fie demarat la începutul anului viitor. Astfel, în doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii, dar şi o bijuterie arhitectonică recuperată şi repusă în circuit”, a spus, în luna noimbrie 2017, ministrul Mihai Fifor.

A trecut mai mult de jumătate de an şi clădirea este la fel de dărăpănată şi părăsită, deşi lucrările ar fi trebuit să înceapă deja la începutul acestui an. În urma unei solicitări trimise de Adevărul, MApN răspunde că nu s-a renunţat la proiect şi că acesta se afla în faza de achiziţie publică.

“Direcţia domenii şi infrastructuri, direcţia specializată a Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procedurile pentru reabilitarea imobilului din centrul istoric al oraşului Băile Herculane (fostul sanatoriu medical militar Regele Ferdinand I), la ora actuală lucrările aferente proiectului aflându-se în procedură de achiziţie publică, mai precis în etapa de evaluare a ofertelor. În funcţie de data semnării contractului de execuţie a lucrărilor, se preconizează demararea acestora la mijlocul lunii septembrie, cu un termen de execuţie de 36 de luni”, transmite Biroul de presă al MApN.

Imobilul din centrul vechi al Băilor Herculane, numit Pavilionul 6, a fost construit iniţial în 1842 şi aici a funcţionat “Ospătăria cea mare”, care a ars în 1900. Actualul imobil a fost reconstruit în 1906, după un proiect care a purtat semnătura arhitecţilor Guido Hoepfner şi Géza György şi care a fost selecţionat în urma organizării unui concurs. A fost ultima clădire construită în Centrul Imperial şi cea mai modernă - cu subsol, parter, mezanin, trei etaje şi a fost dotată cu un lift hidraulic.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite