Ministerul Apelor şi Pădurilor va emite cotele de vânătoare în care sunt cuprinse şi 480 de capre negre, alături de milioane de alte vietăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 15 mai, Ministerul Apelor şi Pădurilor ar trebui să emită noul ordin prin care stabileşte cotele de vânătoare pentru perioada mai 2017-aprilie 2018.

Documentul, aflat în dezbatere publică, a stârnit revolta organizaţiilor de mediu pentru speciile care vor intra în bătaia puştii. Activiştii cer ministrului Adriana Petcu să nu semneze ordinul, mai ales pentru că în cotele de vânătoare din acest an se află şi 480 de capre negre, specie protejată până nu demult în România.

Prin actul care urmează să fie semnat şi emis la începutul acestei săptămâni, vor putea fi ucise milioane de de vietăţi.  Printre acestea: circa 6.000 de cervide (cerb comun, cerb lopătar, capră neagră), peste 42.000 de mistreţi, 113.000 de iepuri, 116.000 de fazani, 21.500 de potârnichi, 39.913 de porumbei gulerati, 36.186 de turturici, 253.604 prepeliţe, 295.874 de ciocârlii, 15 marmote, 574 de hermeline,3.926 de bizami şi lista continuă.

Ministerul, mână în mână cu vânătorii de trofee

Activiştii de mediu susţin că nu există argumente ştiinţifice riguroase prin care Ministerul Apelor şi Pădurilor să permită uciderea prin împuşcare a sute de mii de animale în fiecare an, în afară de declaraţiile unor şefi ai fondurilor de vânătoare, adică tocmai a acelora care vânează sau fac bani din această afacere de vânătoare de trofee.  

“Recensămintele oficiale ale ursului brun şi a celorlalte specii, spre a se favoriza vânătoarea comercială, susţin efective umflate. În realitate nu se cunoaşte nici numărul adevărat al urşilor din România şi nici al celorlalte specii, iar în prezent nu există o metodă de recensământ acceptată de comunitatea ştiinţifică. Dumneavoastră vă justificaţi aprobarea împuşcării animalelor crezând pe cuvânt şefii fondurilor de vânătoare ale căror estimări sunt validate de Gărzile Forestiere locale. Ori fondurile de vânătoare nu se bazează pe observarea directă a animalelor ci pe anumite urme ale acestora, multe dintre ele putând fi numărate de mai multe ori dacă acestea se deplasează în mai multe fonduri de vânătoare”, arată organizaţia Agent Green, într-o scrisoare de protest trimisă ministerului.

Reprezentanţii ministerului spun că au stabilit cotele în funcţie de reglementările legale aflate în vigoare.

“Determinarea cotelor de recoltă pe specii şi fonduri cinegetice, pentru perioada de vânătoare 2017 - 2018, a fost realizată de către personalul de specialitate al gărzilor forestiere, în conformitate cu modelul de calcul teoretic prezentat în instrucţiunile de aplicare a Normelor de întocmire a studiilor de specialitate pentru gestionarea durabilă a vânatului, prevăzute în Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 478/2002 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, şi cu recomandările din Scrisoarea nr. 123/A P/l9.01.2017 a Ministerului Apelor şi Pădurilor. Pentru această acţiune s-a ţinut cont de propunerile de cote de recoltă din partea gestionarilor fondurilor cinegetice, de efectivele optime pentru principalele specii de vânat aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 512/2004, de nivelul cotelor realizate în sezonul anterior, şi de situaţiile concrete din teren (mortalităţi, condiţii climatice şi de biotop, pagube produse culturilor agricole, etc.)” arată Istrate Şteţco, secretarul de stat care semnează referatul pentru susţinerea Ordinului pe care ministrul ar trebui să-l semneze.

Activiştii de mediu îi acuză pe reprezentanţii ministerului că nu au realizat mult promisul SUAS (Serviciul de Urgenţă pentru Animale Sălbatice), care să permită intrvenţii profesioniste doar atunci când un animal suferă sau când acesta pune în pericol oamenii şi bunurile lor.

Argumentele împotriva emiterii ordinului, în actuala variantă, sunt cuprinse şi într-o petiţie semnată până acum de peste 15.000 de persoane.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite