Ion Vornic Râcu, ţăranul din Vârciorova care este maratonistul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul dialectal Ion Vornic din Caraş Severin merge la Alba Iulia de 1 Decembrie din 1968 dar şi la alte sărbători ale Unirii, din toată ţara

Prin puhoiul de oameni care au venit să vadă manifestările de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, se numără şi poetul dialectal Ion Vornic – Râcu din satul Vârciorova, Caraş Severin. Din 1968 se străduieşte să ajungă în oraşul Marii Uniri. Se urcă în trenul, care îl aduce de la Caransebeş în Alba Iulia, ca adineauri patriarhul Miron Cristea, îmbrăcat în costum popular, cu o traistă pe umăr şi cu o bâtă pe care se sprijină îşi arată cu mândrie toate pozele pe care le-a făcut de-a lungul anilor cu oficialităţile locale.

Îmbrăcat cu portul bătrânesc de la poalele muntelui Ţarcu şi Vârful Gugu, de unde vine numele de „Gugulan,  badea Vornic nu a lăsat ca frigul de afară să îl împiedece să urce în trenul ce l-a adus la manifestările de la Alba Iulia. Barba albă, cojocul, îmbrăcămintea din fuior de cânepă cu bumbac ţesute la război şi bâta pe care se sprijină sunt nelipsite de la manifestările ţinute an de an la Alba Iulia.

 Îi place să vină aici şi o face cu mândrie, iar dacă îl mai ţin anii, a spus că vrea să îşi petreacă Ziua Românilor tot aici, în Oraşul Unirii. Pentru cei care l-au văzut în Piaţa Cetăţii este un tezaur viu şi cu modestie schiţa câte un zâmbet în fotografiile celor care au dorit să aibă o amintire cu un altfel de ţăran.

O figură aparte printre participanţii la manifestările organizate, duminică, la Alba Iulia, de Ziua Naţională este acest bărbat de 80 de ani din Caraş Severin, îmbrăcat în costum popular, prezent din 1990, an de an, de 1 Decembrie în "Oraşul Marii Uniri". Vornic Ioan Râcu a fost pentru prima dată la Alba Iulia de 1 Decembrie 1968, la Semicentenarul Unirii. Din 1990, de când Ziua Naţională se sărbătoreşte în 1 Decembrie, bărbatul a venit în fiecare an la Alba Iulia „pentru a respecta istoria românilor”.

image

Foto

image
image

O strofă din poezia „Uniren-n cuget şi-n simţiri Români”

„Dumnezeu, iubind Românii Ne trimise călăuză Şi Moldova cu Muntenia  Le unise Domnu” Cuza”

„Aici s-a semnat actul Unirii”, a subliniat bătrânul.

Întrebat dacă nu i-a fost greu să se deplaseze la Alba Iulia de la o asemenea distanţă, bărbatul a răspuns că nu, deoarece are voinţă, chiar dacă are o pensie de doar 350 de lei, reproşând „miliardarilor că nu vin şi ei de Ziua Naţională în „Oraşul Marii Uniri”. Dar nu doar bătrânii simt româneşte. Un important grup de tineri din Oţelu Roşu au dat capitala Văii Bistrei pentru capitala Marii Uniri şi au venit chiar la Alba Iulia pentru a trăi pe viu evenimentele de acum nouă decenii şi jumătate. Laura Laţcu, Anişoara Ghican sau Lavinia Samoilă sunt doar câteva membre ale grupului de tineri care a venit la Alba Iulia chiar de la Oţelu Roşu.

Un maratonist al Unirii

Poetul ţăran Ion Vornic Râcu nu lipseşte de la nicio manifestare naţinală, fiind îmbrăcat în tradiţionalul port popular. La Focşani, bătrânul în vârstă de 78 de ani a împărţit pliante cu versurile sale mulţimii prezente la sărbătoarea Micii Uniri din anul 2011.

Fie că este 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, fie că este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, poetul ţăran Ion Vornic Râcu nu lipseşte de la nicio sărbătoare naţională. Aşa s-a întâmplat şi în 2011 când a venit tocmai de la Vîrciorova, să sărbătorească Ziua Unirii Principatelor Române la Focşani. "Anul trecut am lipsit că mi-a fost cam rău, dar acum nu am vrut să ratez momentul. Este o sărbătoare prea importantă şi cât voi trăi voi veni mereu la Focşani", declara pentru Adevărul la acea vreme. Îmbrăcat în portul tradiţional, Ion Vornic Râcu a împărţit mulţimii pliante conţinând versurile sale, compuse special pentru Ziua Unirii.

Aşadar, o prezenta mult mai discreta, pentru ca sta mai retras, dar întotdeauna în locurile "fierbinti" ale manifestarilor este poetul taran Ioan Vornic-Râcu. Barbatul atrage toate privirile, pentru ca pare desprins dintr-una din fotografiile realizate de Samoila Mârza chiar în ziua Marii Uniri din anul 2005. Nu este singurul care poarta haine autentic traditionale dar, spre deosebire de altii, Ioan Vornic-Râcu are o atitudine aparte, o demnitate si o mândrie care nu pot trece neobservate. Pe atunci avea doar 73 de ani, dar din 1968 a fost la Alba Iulia în fiecare an. Ne-a marturisit ca, pentru prima data, a participat la manifestarile organizate la Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie în 1968, la semicentenarul Unirii, si de atunci a simtit ca aceasta zi trebuie sarbatorita aici si nu în alta parte. Caderea comunismului i-a adus bucuria ca Ziua Nationala sa fie sarbatorita de 1 Decembrie, iar de atunci Ioan Vornic-Râcu si-a propus sa sarbatoreasca "la ea acasa" Marea Unire, în fiecare an care i-a mai ramas din viata.

CITEŞTE ŞI:

A venit de la Caraş Severin să sărbătorească Ziua Unirii la Focşani

Afaceri cu patriotism: sute de mii de drapele, fanioane şi steguleţe vândute de Ziua Naţională

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite