Gropile de gunoi poluează aerul cărăşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În două zile, se închid trei gropi de gunoi din Caraş, iar autorităţile caută disperate soluţii de depozitare a deşeurilor. Lucrările de la noul deponeu ecologic au fost întârziate cu aproape un an din cauza scandalului de amplasament.

Circa 40 de administraţii locale sunt luate prin surprindere de închiderea a trei gropi de gunoi de la: Bocşa, Oţelu-Roşu şi Anina. Potrivit oficialilor de la Garda de Mediu, situaţia este dezastruoasă pentru că primarii nu au venit încă cu soluţii în ce priveşte depozitarea deşeurilor. Cu excepţia municipiului Reşiţa, nicio primărie nu a depus documentaţia la Garda de Mediu.


„Soluţiile ar fi trebuit să existe deja, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Distanţele sunt foarte mari până la cele două gropi vechi care mai rămân funcţionale, respectiv cea de la Oraviţa şi de la Moldova-Nouă. Acestea se vor închide la anul, pe 16 iulie. Astăzi avem şi o întâlnire pe această temă ”, a spus inspectorul Gheorghe Pitulan, de la Garda de Mediu Caraş-Severin.


Primarii au planuri, dar nu au bani şi aruncă vina pe Agenţia ADECS, care ar fi trebuit să rezolve problema până acum. „Noi suntem membri ai agenţiei şi plătim cotizaţie, însă nu au venit cu nicio soluţie până acum. Noi am vrea ca la Bocşa să aducem un incinerator de gunoaie”, a spus Mirel Pascu, primarul oraşului Bocşa. În aceeaşi situaţie sunt şi alte câteva zeci de administraţii locale din Caraş-Severin, plus alte câteva din Timiş.


Soluţia e pe drum


Soluţia pentru toate aceste probele vine de la Consiliul Judeţean, dar forul este în întârziere cu Proiectul Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în Caraş-Severin. Potrivit oficialilor administraţiei judeţene, întârzierea a fost cauzată de scandalul pe care l-au făcut localnicii din Lupac, care s-au speriat că terenul din comuna lor se va transforma în groapă de gunoi.

Trei gropi de gunoi se închid săptămâna asta, iar primarii nu au soluţii de depozitare.
Gheorghe Pitulan, Garda de Mediu

Proiectul valoarează 51,3 de milioane de euro

Actul care rezolvă problema gunoaielor trebuie să fie aprobat la Bruxelles. „Am reuşit să ajungem la forma finală a proiectului, iar în paralel mergem cu procedura de evaluare şi aprobare a finanţării. Consiliul Judeţean demarează în acest an procedurile de achiziţii publice”, a spus Camelia Şuşco, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean. Potrivit documentului, la Lupac va fi amplasată noua bază centrală de gestionare a deşeurilor. Acelaşi proiect prevede înfiinţarea de staţii de transfer în alte trei localităţi. Procedurile îngreunează şi mai mult punerea planului în practică. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite