FOTO VIDEO „Resicza“ a pierdut „trenul“ promovării Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resicza, prima locomotivă cu abur fabricată în România, a fost propusă să devină simbolul Regiunii de Dezvoltare V Vest dar a pierdut în favoarea cazanelor Dunării

Muzeul de locomotive din Reşiţa este cel mai mare muzeu în aer liber de locomotive cu abur din Europa, unicat în Romania şi aflat pe lista monumentelor istorice.
Muzeul de locomotive a fost amenajat în 1972 într-unul din parcurile oraşului unde sunt expuse 16 locomotive construite de-a lungul timpului la Reşiţa. Cea mai veche dintre ele este „Resicza“, prima locomotivă cu abur construită în sud-estul Europei. Pentru acest motiv Biroul Regional de Colaborare Transfrontalieră din Timişoara a propus acest simbol, alături de Cazanele Dunării din Mehedinţi şi Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Timişoarei. Toate aceste trei simboluri trebuiau votate pe net, cele mai multe voturi adunând, însă, Cazanele Dunării.
Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara a încercat să găsească un monument istoric emblematic ce va reprezenta ţara de Ziua Cooperării Europene pe data de 21 septembrie. Această zi este momentul în care se celebrează reuşita colaborărilor transfrontaliere a ţărilor vecine europene ce a ajutat la creşterea calităţii vieţii populaţiilor europene.  „Cooperarea Teritorială Europeană“ este un instrument al Uniunii Europene care uneşte oamenii, dincolo de frontiere, pentru a rezolva provocări comune ce nu pot fi gestionate uşor de o singură ţară. Adunând împreună cunoştinţe şi resurse, cooperarea teritorială europeană sprijină consolidarea administraţiei, transporturilor, educaţiei, sistemului de sănătate şi multe altele. Ziua Cooperării Europene sărbătoreşte succesul şi realizările cooperării teritoriale europene prin organizarea unor evenimente desfăşurate în zonele de graniţă pe parcursul întregii săptămâni”, explică cei de la BRCT Timişoara. Aşadar, cu această ocazie, BRCT Timişoara a lansat iniţiativa tuturor doritorilor să construiască un afiş din care să reiasă colaborarea bună dintre România şi Serbia. Printre monumentele propuse să fie prezente pe afiş, ca reprezentative pentru ţară, se numără şi Locomotiva cu numărul 2 de la Muzeul de Locomotive Reşiţa. Deşi ar fi putut deveni simbolul colaborării transfrontaliere, locomotiva a pierdut în faţa Cazanelor Dunării, care au adunat mai multe like-uri pe facebook.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite