Elevii din Reşiţa, la un pas de marea finală a unui prestigios concurs organizat de NASA şi MIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO cncdt.ro
FOTO cncdt.ro

O echipă de elevi ai Colegiului "Constantin Diaconovici Tietz" din Reşiţa e la un pas de marea finală a concursului "Zero Robotics".

Ei au reuşit să treacă de etapele premergătoare şi au rămas între cele 50 de echipe, din 170, care se luptă pentru marea finală, unde ajung 28 de echipe. Pentru ca să ajungă în ultima fază a concursului elevii din Reşiţa, trebuie să facă o alianţă cu încă două echipe. Au ales una din România, din Piatra Neamţ şi una din Statele Unite, din San Jose.

Dacă vor reuşi să convingă juriul format de specialiştii de la MIT si NASA, că proiectul lor e printre cele mai bune, elevii din colegiul reşiţean vor ajunge la Boston, unde vor concura live.

Concursul constă în programarea unor roboţi, a unor sfere, dotate cu rezervoare cu dioxid de carbon cu care sun propulsate. Chestia este că trebuie să scriem programul de mişcare. Programul este în C++, în care se folosesc funcţii specifice şi efectiv programele trebuie să facă o anumită mişcare prin task-uri, prin deadline-uri. De exemplu acum trebuie să mişcăm o sferă spre cealaltă, printr-un câmp de asteroizi şi să le aducem în zona sigură”, ne-a spus profesorul Cristian Ogăşan, care coordonează proiectul.

Zero Robotics este o competiţie de programare pentru robotică, unde roboţii sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites) la bordul staţiei spaţiale internaţionale (ISS). Competiţia a început online pe situl http://zerorobotics.mit.edu , unde echipele programează virtual SPHERES, pentru a rezolva o provocare de etapă. După mai multe faze ale competiţiei virtuale, într-un mediu de simulare care imită realul SPHERES, finaliştii sunt selectaţi pentru a se deplasa la MIT (Boston) şi vor concura într-un campionat live la bordul ISS. Un astronaut va conduce concursul de campionat în microgravitate cu o emisiune live!

Echipa elevilor reşiţeni este formată din elevii: Cristian Toth, Phillip Bociu, Daniel Moica, Daniel Stuparu, Dejan Bălean, Julia Borca, Marius Suflea, George Cismaru şi Koczi Eduard, fiind coordonaţi de profesorul Cristian Ogăşan.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite