Cum se pregăteşte zacuscă specială cu ingrediente deosebite. Reţeta bucătarului bănăţean Uica Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Dacă nu aţi pus încă zacusca în borcane pentru iarna care vine, bucătarul bănăţean Uica Mihai vine cu o propunere, o reţetă mai specială cu ingrediente deosebite.

Bucătarul reşiţean spune că merele pe care le pune în zacuscă îi dau un gust deosebit şi o fac delicioasă. Iată, mai jos reţeta povestită de Uica Mihai.

Dă pe răzătoare 3 kile de ceapă şi las-o la stors patru ore să nu mai rămână în ea pic de zeamă. Tot aşa să faci cu cinci kile de gogoşar şi cinci kile de ardei kapia. Mai rade şi cinci kile de mere idem.

Acum coace pe plită cinsprezece kile de vinete, pe care le cureţi, le toci şi le laşi şi pe ele la stors cinci ore. Schepsisul este să îţi rămână numai pulpa legumelor fără pic de lichid.

Iar zemurile rămase le clocoteşti dimpreună mai adăugând ţelină, pătrunjel, morcov ras şi le pui în borcane ca să ai pentru încropit ciorbe apelpisite.Dacă n-ai ceaun mare cu fund groas, fură unul ori ia-l împrumut de la vecina cu ochi adumbriţi.

Căleşte ceapa şi merele dimpreună, într-un litru şi jumătate de ulei, adaugă ardeioasele, dă-i cu sare şi piper măcinat, într-o tigăiţă să ai înfierbântate  trei linguri de boabe de piper, una de chimen şi una de boabe de coriandru. Adaugă- le în zacuscă.

Mai pune crenguţe de cimbru vreo două, zece foi de dafin, un pahar de vin alb dulce şi când începe să clocotească ceaunul rămâi de strajă lângă el un ceas încheiat amestecând cu osârdie. Adaugă acum vinetele şi mai o jumătate de ceas osteneşte cu linguroiul cel de lemn. Acuma adaugă trei litri de bulion gros şi dulce la gust, un păhărel de oţet de mere şi gata.

Mai fierbi la ceaun o jumătate de ceas şi când îţi iese uleiul deasupra fierturii să ai borcanele pregătite pentru căpăcit. Ce mare filozofie, le mai dai la bain marie o dată şi ai zacuscă peste iarnă”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite