Cormoranii au devastat râurile şi lacurile din vestul ţării. Vânătorii cer măsuri drastice împotriva păsărilor protejate
0Din cauza temperaturilor extrem de scăzute care s-au înregistrat în această iarnă şi a faptului că Dunărea a îngheţat, mai multe specii de păsări care trăiesc în arealul fluviului au migrat spre zone în care să găsească hrană mai uşor.
Printre acestea sunt şi cormorani, mari devoratori de peşte, care s-au
retras pe râurile şi lacurile din Caraş-Severin şi Timiş.
“A fost primul an în care am văzut egrete, cormorani şi raţe îngheţate pe Dunăre şi mâncate de câini. În condiţiile acestea, păsările şi-au căutat un habitat mai prietenos şi am văzut într-adevăr foarte mulţi cormorani pe râurile din Caraş-Severin. Acum au crescut temperaturile şi s-au întors pe Dunăre”, spune Gheorghe Ciobanu, preşedintele Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România Caraş-Severin.
Stolurile de zeci de cormorani fac pagube importante. Păsările,
care sunt protejate şi nici nu au duşmani naturali, consumă foarte mult peşte,
în special puiet. Vâ În urmă cu câteva saptămâni au devastat bazinele cu
peşti ornamentali de la Mănăstirea Româneşti, iar pescarii spun că acelaşi
lucru s-a întâmplat şi pe râurile Timiş şi Bega.
Singura fermă piscicolă de şalău din vestul ţării, realizată cu fonduri europene, de către omul de afaceri Vasile Cotuna, lângă centura Lugojului, a fost destinaţia preferată a cormoranilor. “E un fapt tot mai întâlnit. Nu doar eu am avut probleme. La Româneşti, au mâncat peştii ornamentali din bazine. Eu am cumpărat o instalaţie pe gaz, care face zgomot, pocnete, că altfel ar fi mâncat mai mult decât era în baltă. E vorba despre egrete şi cormorani, dar cormoranii sunt cei mai mulţi. Vin în stoluri de 50-60 de păsări şi fac pagube mari. Un singur exemplar poate să consume şi până la un kilogram de puiet pe zi”, ne-a declarat Cotuna, care a investit în ferma piscicolă circa două milioane de euro.
Reprezentanţii AJVPS Timiş, confirmă problemele create de cormorani şi cred că trebuie luate măsuri pentru că dacă fenomenul se repetă, în fiecare an, o să se înregistreze un dezechilibru, iar râurile şi lacurile vor râmâne fără peşte.
“E adevarăt că s-au înmulţit foarte mult, pentru că sunt păsări protejate şi nu se poate interveni împotriva lor. Paznicii din zonă mi-au confirmat că sunt tot mai mulţi. Situaţia este la fel şi în alte părţi din ţară, unde până acum nu existau cormorani. De exemplu, colegii de la Cluj au avut o manifestaţie, săptămâna trecută, prin care au cerut să se ia măsuri. Noi vom avea o întâlnire, acum în martie, la nivel naţional, unde se va ridica şi această problemă. Pentru că dacă nu vom avea voie să intervenim se vor crea dezechilibre majore şi se va distruge toată fauna piscicolă”, a declarat Cornel Lera, şeful AJVPS Timiş.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor din Pescărie „Romfish”, amenajările
piscicole din Romania pierd anual circa 6.000 de tone de peşte, din cauza păsărilor şi animalelor protejate, în special a
cormoranilor, pelicanilor şi vidrelor.