Povestea lui Costel Crăciun, râmniceanul care iubeşte atât de mult cărţile încât şi-a deschis un anticariat
0În 2011, Costel Crăciun a renunţat la o slujbă sigură şi a luat totul de la zero. Cu bani împrumutaţi de la bănci şi cărţile din propria bibliotecă a deschis, în plină criză economică, singurul anticariat din Râmnicu Vâlcea.
La început, Costel Crăciun a scos la vânzare peste 1000 de cărţi din propria bibliotecă. După mai bine de doi ani de la deschidere, anticariatul rămâne doar un hobby care nu dă semne că s-ar putea transforma într-o afacere profitabilă.
„A fost dorinţa de a deveni bibliotecar ori de a face ceva legat de cărţi. Practic, nu m-am gândit niciodată să devin anticar dar, prin forţa împrejurărilor, am reuşit să deschid anticariatul. În acest moment e singurul din oraş şi sper să rezist pentru că aici este marea problema. După doi ani şi jumătate de când am deschis anticariatul sunt tot la stadiul de hobby, merge destul de greu, se citeşte din ce în ce mai puţin. Am perioade sau zile în care nu fac un leu”, povesteşte Costel Crăciun.
În ciuda problemelor financiare, Costel Crăciun şi-a sporit fondul de carte cu aproape 4000 de volume şi a încercat să diversifice oferta astfel încât să-şi mulţumească toţi clienţii.
„Am în jur de 5 000 de volume. Am pornit cu cărţile de acasă, iar apoi am început să cumpăr de la persoane fizice, am adus şi de pe internet. Am căutat să aduc ce e mai bun, ce e vandabil, pentru că sunt anumite romane foarte bune dar nu sunt căutate pe piaţă. Se vând bine cărţile de istorie, psihologie, religie, anumite dicţionare şi romane consacrate, mai mult autori străini”, mai spune proprietarul anticariatului.
Numărul cititorilor, din ce în ce mai mic
Majoritatea celor care trec pragul anticariatului din centrul Râmnicului sunt persoane care au împlinit 40 de ani. Tinerii ajung aici doar la insistenţele şi recomandările profesorilor.
„Pentru că stau mai mult pe internet, tinerii vin destul de rar, când au nevoie de anumite cărţi pentru şcoală. Abia dacă am 5 %, deja sunt mulţi. Cei mai mulţi cititori au peste 30 sau 40 de ani, e vorba despre persoane care au citit şi înainte. Am cititori şi de SF, şi de istorie, problema e că nu sunt mulţi. Nu văd nicio perspectivă, încă sunt pe o linie de plutire şi nu ştiu ce ar merge mai bine. Am căutat să aduc tot ce e mai bun dar, dacă aveam acum 10-15 ani anticariatul acesta, cred că era plin de oameni” afirmă Costel Crăciun.
Printre cele mai vechi cărţi din anticariatul lui Costel Crăciun se numără un tratat de medicină legală, volumele 28 şi 30, publicat de Mina Minovici în 1928. Cele două volume sunt şi cele mai scumpe din anticariat, acestea costă 500 de lei.
Costel Crăciun a început să vândă cărţi şi pe internet. Până în prezent, anticarul a scos la vânzare peste 600 de volume. În ultima perioadă, există o cerere mare pentru romanele lui George Călinescu, James Clavell sau Lev Tolstoi.