Model de dascăl de provincie. Mihaela Manafu cucereşte lumea alături de elevii ei, mici artişti care nu ştiu nici cum arată un pian nou la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu ştiu cum arată un pian nou, elevii dascălului de provincie i-au făcut să vibreze pe melomanii din întreaga Europă şi nu puţine au fost momentele când s-au întors acasă cu medalii de aur.

Mihaela Manafu provine dintr-o familie cu vădite înclinaţii artistice, iar de 12 ani încoace, de când predă lecţii de pian la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, şi-a canalizat toate eforturile pentru a-i ajuta pe cei din jur să preţuiască muzica şi să vibreze la auzul fiecărui sunet de clapă.  Până în prezent, determinarea şi perseverenţa Mihaelei Manafu  au dat roade, dovadă în acest sens stau numeroasele premii obţinute de micii pianişti pregătiţi de aceasta. 

De ani buni,  învăţăceii Mihaelei Manafu smulg ropote de aplauze şi câştigă competitie dupa competitie,  în România şi alte ţări din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Italia. Succesul nu a venit din neant, ci după eforturi susţinute şi  mii de ore de pregătire.

“ Avem rezultate comparabile cu ale celor din capitală sau marile oraşe pentru că muncim foarte mult. Eu merg cu elevii mei la cursuri de măiestrie, la cursuri de concertişti din întreaga ţară, nu ne limităm la câteva ore de pian. Întotdeauna mi-am propus să le deschid orizontul copiilor, să-i ajut să se dezvolte pe toate planurile, nu să-i ţin în cutiuţă aici, la Râmnicu Vâlcea. În plus, cred că ne ajută foarte mult faptul că eu şi copiii vorbim aceeaşi limbă, ne-am creat o familie muzicală, mergem împreună la concerte”, spune Mihaela Manafu. 

Şase ani, vârsta optimă pentru a lua lecţii de pian

Copiii care performează acum  pe scene mari din lume au început să ia lecţii de pian înainte să fie înscrişi în clasa I.  Vârsta optimă pentru a începe pregătirea este şase ani, susţine Mihaela Manafu, iar misiunea dascălului devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce copilul a trecut de şapte ani. 

„Eu îi sfătuiesc să înceapă cel târziu la şase ani, când dezvoltarea neuronală, fizică şi artistică este propice, iar copilul percepe lecţiile de pian ca pe o joacă, dar sunt copii dotaţi, foarte receptivi, care încep să facă pian şi la cinci ani. Totuşi, nu-i sfătuiesc pe părinţi să-i aducă la pian mai tîrziu de şapte ani. Mai devreme copilul nu are răbdare, iar mai târziu, la şapte ani, e greu să faci lecţii cu un micut care incepe şcoala , alfabetizarea pianistică suprapunându-se cu cea şcolară”, explică dascălul.

Performanţă pe banii părinţilor

Recunoaşterea naţională şi internaţională a venit după multă muncă, cât si după un efort financiar considerabil din partea părinţilor şi a cadrelor didactice, deoarece fiecare deplasare în străinătate sau în alte zone din ţară presupune cheltuieli  mari, ce ajung uneori şi la 10 000 de lei pentru un copil. Performanţele micilor pianişti pregătiţi în Râmnicu Vâlcea au trecut neobservate pentru autorităţile locale, care i- au ignorat până acum pe profesorii liceului, ori de câte ori aceştia au solicitat alocarea unor fonduri pentru deplasările internaţionale. În plus, subfinanţarea din sistemul de învăţământ românesc face ca elevii care i-au impresionat pe melomanii din întreaga Europă să nu ştie cum arată un instrument nou. 

 „Dacă nu suntem sprijiniţi , nu putem ajunge la concursuri din oraşe mai îndepărtate ale României sau din alte  ţări. Copiii fără posibilităţi materiale nu pot face aceste deplasări, deşi sunt foarte talentaţi. Este foarte greu şi pentru noi (n.r.-cadrele didactice), pentru că nu avem instrumente, nu avem baza materială necesară să ne dezvoltăm! Niciodată nu am primit instrumente noi aici. Personal, am încercat să fac lucrurile să se mişte cumva, aşa că am înfiinţat o asociaţie-  „Piano Forte”. După cinci ani şi foarte multe solicitări, am reuşit să strâng, cu ajutorul unor oameni care iubesc pianul şi apreciază cultura, „minunata” sumă de 6 000 lei,  pentru a achizitiona un instrument digital. Nu a fost un instrument  performant, dar ne-a permis sa ne desfăşurăm activitatea în diverse locaţii din oraş, unde nu exist[ instrumente mecanice. Din păcate, din partea autorităţilor locale nu am primit susţinere, deşi am depus solicitări peste solicitări”, susţine profesoara Mihaela Manafu.

În ultimii şase ani, micii pianişti din Râmnicu Vâlcea au primit doar două sponsorizări pentru a se deplasa  în străinătate. În 2015, Arhiepiscopia Râmnicului a decontat toate cheltuielile cu deplasarea şi cazarea a şase elevi în Italia. Copiii pregătiţi de Mihaela Manafu, Ana Erhan  (7ani) şi Sofia Deaconeasa (12 ani),  au obţinut la respectivul concurs  două premii întâi. De asemenea, în 2011, Banca Naţională a României a acceptat să ajute lotul de pianişti din Râmnicu Vâlcea să ajungă la un concurs din Franţa. Toţi cei şapte elevi vâlceni au reuşit atunci să se claseze pe podium, deşi au avut o concurenţă acerbă, din China, Japonia, Suedia sau Franţa. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite