FOTO VIDEO Filmul unei agresiuni uluitoare: cum a ajuns un chirurg să sară cu bisturiul la gâtul finului său. Atacatorul a murit după condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Constantin Ploscaru, chirurgul vâlcean găsit mort, înainte de a fi încătuşat pentru tentativă de omor; Foto: FB Constantin Ploscaru
Dr. Constantin Ploscaru, chirurgul vâlcean găsit mort, înainte de a fi încătuşat pentru tentativă de omor; Foto: FB Constantin Ploscaru

Dr. Constantin Ploscaru (67 de ani) a murit în urmă cu două zile, în timp ce aştepta să fie dus la închisoare, după ce Curtea de Apel Piteşti l-a găsit vinovat de tentativă de omor şi l-a condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Detaliile acestei poveşti sunt puţin cunoscute: cum a ajuns un chirurg care a condus mai bine de 10 ani Secţia de Chirurgie, dar şi Spitalul Judeţean Vâlcea, în această situaţie.

GALERIE FOTO

Povestea unui incindent petrecut în urmă cu trei ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea s-a încheiat în urmă cu două zile, prin decesul unuia dintre protagonişti. 

Medicul vâlcean Constantin Ploscaru a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, a fost şef al Secţiei de Chirurgie şi director al Spitalului Judeţean Vâlcea. Lui i se datorează existenţa laparoscopiei în Vâlcea, el efectuând prima intervenţie laparoscopică la Spitalul Judeţean, în urmă cu 18 ani.

La un moment dat, medicul a început să aducă acuzaţii grave şi să depună reclamaţii la mai toate instituţiile: Colegiul Medicilor, Consiliul Etic, Poliţia Vâlcea, DNA, fără ca vreuna din sesizările sale să se concretizeze.

Reclamaţiile făcute conducerilor succesive ale spitalului judeţean, dar şi la adresa unor colegi, erau notorii, mai ales că a şi fost susţinut în demersurile sale de o parte din presa locală. Aşa şi-a atras rapid antipatiile unor medici, asistente. O parte din problemele sale aveau tentă politică. 

Fire colerică, a depus mai multe reclamaţii la toate forurile, de-a lungul timpului

Aşa cum s-a întâmplat la ultimul concurs la care a participat pentru funcţia de manager al spitalului când scria într-o publicaţie locală: „Concursul pentru ocuparea postului de manager al SJU Vâlcea a creat, din păcate, multă patimă, imoralitate şi delaţiune din partea unor „haite înfometate de neadevăr”: ziarişti, medici, buticari, proletari, sindicalişti, pieţari, tractorişti, televiziuni, politicieni, partide, organizaţi în “găşti de cartier”, ce au chibiţat ca o “mama Omida” şi au încercat să înece adevărul în ură, dezinformare, rea-credinţă, cu iz de impostură, suspiciune de aranjamente oneroase cu iz penal, “dispoziţii şi trucuri de partid”, trafic de influenţă, tocmeală ca la “târgul de vite” de “Sf. Ilie-din Titeşti” – toate pe terenul firav al unor presupuşi “precupeţi“ zguduiţi”, “rătăciţi” şi „descreieraţi mintali”, numiţi prin spital - “tarabagii şi pastramagii de iarmaroc ai decadenţei şi necinstei”. (...) Ei, presupuşii “jupâni şi pârligari din piscina devenită haznaua trişorilor din Căciulata”, nişte „păcălici şi ologi mintali cu IQ la graniţă cu idioţia”, ce-şi susţin tematica delirantă cu o sentenţioasă demnitate, folosind o argumentaţie mai convingătoare, deşi cu concluzii false, chiar dacă pleacă de la premize veridice”, scria chirurgul într-un articol intitutal „Pamflet colectiv dedicat smintiţilor din lazarete”, în publicaţia „Cozia Info”.

DR  Constantin Ploscaru Foto captură video

În asemenea condiţii, şicanele şi provocările erau la ordinea zilei, după cum îşi amintesc astăzi angajaţii spitalului. Un control al şefului de gardă, chirurgul Emil Bărbulescu, într-o zi de weekend, a lunii ianuarie, anul 2016, a fost picătura care a umplut paharul, cu atât mai mult cu cât cel care-l verifica îi era fin. 

În ciuda a ceea ce s-a consemnat ulterior, Ploscaru a susţinut că el a fost victimă, că a fost bătut şi s-a văzut nevoit să se apere. Cert este că în atmosfera de animozitate s-a ajuns de la altercaţii verbale la violenţă: de la scandal, la bătaie, totul culminând cu lovituri de bisturiu, într-un ring format din doi medici pe care îi legase nu doar profesia şi prietenia, ci şi o legătură de rudenie.

După incident, chirurgul Constantin Ploscaru a fost dat afară din spital - prin desfacerea contractului de muncă şi forţat către o pensionare anticipată, fiind trimis în judecată, iar după trei ani de procese condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni la închisoare cu executare.  

Şeful de gardă a filmat cu telefonul ce făcea chirurgul în sala de operaţie

Cei care îşi amintesc sau ştiu cum a decurs întreaga poveste, care l-a adus pe chirurgul vâlcean în pragul nebuniei, nu prea au curajul să vorbească, iar cei care acceptă o fac sub protecţia anonimatului.

„Persoana vătămată Bărbulescu Emil a aflat că suspectul Ploscaru Constantin (foto jos) se afla în sala de operaţie nr. 1 şi efectua intervenţia chirurgicală asupra martorului Cucii Ion, situaţie în care, constatând, din nou, că suspectul încalcă normele privind operaţiile în regim de urgenţă, precum şi observaţiile sale privind lipsa unei urgenţe, în cazul pacientului Cucii Ion, a intrat în sala de operaţie şi, pentru a proba constatările sale în cazul unei reclamaţii din partea suspectului către conducerea spitalului, a fotografiat cu telefonul mobil masa chirurgicală pe care se afla şi lipomul extras de la pacientul aflat pe masa de operaţie”, se preciza în rechizitoriul întocmit de procurori în urmă cu trei ani.

Dr  Constantin Ploscaru Foto voceavalcii ro

Enervat, agresorul a înjurat şi şi-a ameninţat colegul, iar acesta a ripostat cu un picior în abdomen

În timp ce dr. Emil Bărbulescu, care era şef de gardă, se îndrepta spre uşă, după ce obţinuse dovezile pentru care venise, l-a auzit pe chirurg înjurându-l şi ameninţându-l: „Îţi dau una cu pensa asta...”. 

„În acelaşi timp a sesizat că acesta a plecat de lângă masa de operaţie şi când s-a întors, a observat că a luat un instrument de pe masa chirurgicală îndreptându-se direct către el. Astfel încât a realizat că suspectul intenţionează să-l atace şi să îl lovească”, se mai preciza în materialul de anchetă.

Prins între zid şi dulapul de instrumente, când şi-a văzut naşul lângă el cu mâna ridicată asupra lui, Bărbulescu avea să recunoască anchetatorilor că de frică l-a împins pe Ploscaru, „pentru a se apăra, cu piciorul drept în abdomen”. 

Apoi, „în acelaşi moment, a simţit o senzaţie de arsură puternică în zona sternoclaviculară stângă şi a realizat că a fost rănit cu obiectul chirurgical, iar când s-a uitat în jos, a văzut sângele curgându-i pe haine”, s-a mai reţinut în cursul anchetei.

Abia când agresorul a plecat de lângă victimă, aceasta avea să-şi dea seama că de pe masa chirurgicală lipsea bisturiul, şi că acesta era instrumentul cu care fusese agresat.

Victima, „stabilă, fără leziuni cu risc vital”

Imediat au fost alertate conducerea spitalului şi soţia victimei, şi ea cadru medical în aceeaşi unitate, de către una din persoanele prezente la întreaga scenă. Şeful de gardă a fost dus, din sala de operaţie nr. 1, în sala de operaţie nr. 2, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

S-a scris la vremea respectivă că medicul vătămat a fost supus unei intervenţii chirurgicale, dar potrivit unui comunicat al spitalului, de la acea vreme şi a declaraţiilor managerului dr. Dan Ponoran care spune clar într-un interviu că a fumat împreună cu victima, doctorul Bărbulescu a fost internat, „stabil, fără leziuni cu risc vital”.  

Declaraţia managerului Spitalului Judeţean Vâlcea, dr. Dan Ponoran, în urmă cu trei ani, imediat după incident:

Şi în materialul probatoriu s-a consemnat faptul că: „Leziunile traumatice nu i-au pus în primejdie viaţa victimei şi necesită în prezent 16-18 zile de îngrijiri medicale, urmând ca alte aprecieri şi aprecierea numărului total de zile de îngrijiri medicale să se facă după analiză completă a documentelor medicale şi după examinarea persoanei. Potrivit actelor medicale aflate la dosar emise de Spitalul Judeţean de Urgenţa Vâlcea persoana vătămată, în urma agresiunii suspectului a suferit următoarele leziuni: secţiune muşchi sterno cleido mastoidian, leziune jugulară externă şi hematom cervical.”

De acea, în timpul procesului ulterior, Ploscaru avea să ceară schimbarea încadrării din tentativă de omor în loviri şi alte violenţe.

Chirurgul a aruncat lama bisturiului pe geam

Revenind la ce s-a întâmplat în acea zi, după atac, în mod cu totul straniu, chirurgul agresor „a demontat lama de bisturiu de pe mâner, a deschis geamul şi a aruncat-o pe geam, în timp ce mânerul bisturiului a rămas pe masa chirurgicală”, după cum avea să reiasă din declaraţia martorului. Ulterior, lama fost găsită în locul indicat.

Imagini surprinse în urmă cu trei ani:

Din acest motiv, dar şi pentru că dr. Emil Bărbulescu a fost atacat într-o zonă în care se află organe vitale, „atacul suspectului şi rănirea mai gravă a persoanei vătămate” fiind atenuate de apărarea persoanei vătămate, fapta medicului Constantin Ploscaru a fost încadrată la tentativă de omor.

Lucru cu care agresorul nu a fost niciodată de acord: „Fiind de gardă, în jurul orei 11:30, am fost atacat de doctorul Bărbulescu Emil, trimis de cineva, dar nu ştiu în ce scop. A venit spre mine si mi-a dat câteva picioare în burtă. Eu, atunci, m-am apărat şi din greşeală l-am rănit puţin la gât.  Lucrul ăsta nu s-a întâmplat niciodată în spital, să fiu atacat în timp ce operez. A venit să vadă dacă se confirmă diagnosticul preoperator cu cel din blocul operator”, avea să se apere la vremea respectivă doctorul Ploscaru.

Reţinut, fără dreptul de a practica, după trei ani prin procese, inima i-a cedat

După incidentul din ianuarie 2016, dr. Constantin Ploscaru a fost reţinut, a avut contractul de muncă desfăcut şi a fost trimis în judecată. 

Pe fond, la Tribunalul Argeş a primit o condamnare de 5 ani şi 6 luni, în 2017, iar în data de 23 ianuarie 2019, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni plus interzicerea de a mai profesa. În ziua în care a aflat sentinţa, a plecat la casa de vacanţă din satul natal, în Berislăveşti - Vâlcea, la poalelel Munţilor Cozia. Aici l-au găsit, seara, fără suflare, fiul şi un prieten. 

Nu s-a cerut autopsia, un medic de familie fiind cel care a constatat decesul şi a eliberat certificatul constatator în care a precizat drept cauză - stopul cardio-respirator. 

Medicul care a organizat primul simpozion la laparoscopie şi primul de chirurgie modernă

Constantin Ploscaru, a fost medic primar chirurg în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Doctorul în Ştiinţe medicale, s-a născut la 18 iulie 1952, în satul Dângeşti din comuna Berislăveşti. În 1972, a intrat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1978, cu media 9,60. 

Următorii trei ani a fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Vâlcea, apoi medic rezident de chirurgie generală, prin concurs naţional, la Spitalul Clinic Universitar Bucureşti. A participat la o serie de cursuri de perfecţionare în ţară şi în străinătate, dar şi la cursuri de specializare şi stagii de specializare în renumite clinici, lucrând alături de medici din Italia, Franţa, Germania etc..

În 2001, a organizat primul Simpozion de chirurgie şi urologie laparoscopică, la Călimăneşti - Căciulata, iar apoi primul Simpozion de chirurgie modernă, cu participare internaţională, la Râmnicu Vâlcea. 

Tot în 2001, a obţinut competenţă în chirururgie laparoscopică, fiind promotorul acestui nou domeniu, în judeţul Vâlcea; iar apoi în chirurgie oncologică, ecografie generală şi endoscopie digestivă superioară şi inferioară.

Titlul de doctor în ştiinţe medicale l-a obţinut în 1999, cu lucrarea de doctorat „Complicaţiile cancerului de colon”. A fost membru al Societăţii Române de Chirurgie, al Asociaţiei Române de Chirurgie Laparoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale, al Societăţii Române de Gastroenterologie, al Societăţii Române de Chirurgie Bariatrică şi a Obezităţii, al Societăţii Europene de Chirurgie Endoscopică, al Societăţii Române de Nutriţie Orală şi Parenterală şi al Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică.

A fost şeful Secţiei de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, între anii 1990 - 1992, şi 1995 - 2003, dar şi director al Spitalului Judeţean Vâlcea, pentru doi ani.

A lăsat în urmă doi copii, amândoi medici, unul stomatolog la Londra, celălalt era rezident la Cardiologie, la Spitalul Clinic de Urgenţă, Floreasca, în urmă cu trei ani.

În 2012 a participat şi la alegerile parlamentare, pentru un post de deputat, din partea Partidului România Mare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite