Condamnat la închisoare după ce şi-a înjunghiat un coleg în sala de operaţie, un reputat chirurg a fost găsit mort înainte de a fi încătuşat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Constantin Ploscaru, Foto FB
Dr. Constantin Ploscaru, Foto FB

Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat miercuri pe medicul vâlcean Constantin Ploscaru (67 de ani) pentru tentativă de omor, după ce acesta şi-a înjughiat cu un bisturiu un coleg de serviciu. După aflarea sentinţei definitive, acesta a decis să aştepte să fie încătuşat la casa de vacanţă de la poalele Munţilor Cozia, departe de ochii familiei. Numai că poliţiştii l-au găsit mort.

Un binecunoscut chirurg vâlcean a fost descoperit ieri seară mort în casa de vacanţă din comuna Berislăveşti. 

A ajuns aici după ce tot ieri a primit vestea că a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare de Curtea de Apel Piteşti pentru tentativă de omor.

În urmă cu trei ani, cunoscutul medic vâlcean s-a certat cu un coleg în sala de operaţii a Spitalului Judeţean Vâlcea. Povestea este notorie. 

Medicul Emil Bărbulescu era la acea vreme şeful gărzii şi răspundea de blocul operator, când şi-a găsit colegul, pe dr. Constantin Ploscaru în sala de chirurgie. Cearta a izbucnit în holul Blocului Operator şi s-a finalizat cu rănirea unuia dintre ei. 

Dr. Bărbulescu i-a reproşat colegului că ţine ocupată sala de chirurgie pentru a opera un caz mai puţin grav, care s-ar fi putut rezolva şi prin tratament, iar de aici conflictul a degenerat. Dr. Ploscaru a luat un bisturiu cu care l-a tăiat pe coleg în zona claviculară. 

„Constantin Ploscaru şi persoana vătămată B.E. au avut un conflict spontan în blocul operator - chirurgie, moment în care inculpatul Ploscaru Constantin, având în mână un bisturiu, i-a produs victimei o plagă în regiunea cervicală antero - laterală stânga, cauzându-i secţiunea muşchiului sterno-cleido-mastoidian şi leziune jugulară externă”, spuneau anchetatorii la scurtă vreme după producerea incidentului.

Victima a fost supusă imediat unei intervenţii chirugicale, în timp ce agresorul, cunoscut ca un medic cu o fire vulcanică, a fost dus la audieri, fiind declanşată la vremea respectivă şi o anchetă internă. Dat în judecată, pe fond, dr. Constantin Ploscaru a primit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni în urmă cu doi ani, la Tribunalul Judeţean Argeş.

Miercuri, 23 ianuarie, s-a pronunţat şi sentinţa definitivă în acest caz. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti i-au acordat circumstanţe atenuante, micşorându-i pedeapsa primită la procesul pe fond, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. 

În plus, i s-a interzis şi dreptul de a profesa. În urmă cu aproape un deceniu şi jumătate, dr. Constantin Ploscaru şi-a mai pierdut dreptul de a practica medicină pentru şase luni, după ce a decis să transfere un pacient la un alt spital din Craiova, în loc să-i acorde asistenţă medicală de urgenţă. Acesta a murit la scurt timp după ce a ieşit pe poarta spitalului vâlcean. 

Dr. Constantin Ploscaru a solicitat în timpul procesului schimbarea încadrării juridice din tentativă de omor în loviri şi alte violenţe, lucru care nu s-a întâmplat.

Iată ce apare în minuta sentinţei definitive: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi inculpatul Ploscaru Constantin, împotriva sentinţei penale nr. 460 / 02.10.2017, pronunţată de Tribunalul Argeş, în dosarul nr. 402 / 90 / 2016, intimate părţi civile fiind Bărbulescu Emil şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând: reţine în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă şi reduce pedeapsa aplicată inculpatului de la 5 ani şi 6 luni închisoare, la 3 ani şi 4 luni închisoare. Interzice inculpatului şi dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. (...) Definitivă.”

Ieri seară, după aflarea sentinţei, medicul a plecat din Râmnicu Vâlcea la casa de vacanţă din comuna Berislăveşti, de la poalele Muntelui Cozia, unde urma să-i aştepte pe poliţişti. A vrut să evite astfel încă o durere pricinuită familiei. 

În jurul orei 18.48, a fost găsit fără suflare de către fiu şi un prieten, care veniseră să-i fie alături. Medicii de pe ambulanţă n-au mai putut face nimic pentru el, decât să constate decesul.

Deocamdată, se pare că dr. Constantin Ploscaru a suferit un infarct. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite