FOTO Cele mai delicioase şi simple reţete cu bureţi iuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea ploioasă în combinaţie cu zilele calde favorizează apariţia ciupercilor. Care sunt cele mai delicioase, dar şi cele mai simple reţete cu iuţari, recomandate de silvicultorii vâlceni, aflaţi în materialul de faţă.

GALERIE FOTO

Specialiştii susţin că ciupercile otrăvitoare în general sunt mai colorate, au anumite pete care nu se regăsesc la cealaltă categorie. Mai există o categorie – cea a ciupercilor indigeste care nu sunt otrăvitoare, dar nici comestibile. Acestea pot provoca greţuri, vărsături, în mod special persoanelor mai sensibile, cu probleme digestive.

Cea mai simplă reţetă pentru muratul iuţarilor

Se recoltează ciupercile, de preferat mai tinere, se taie părţile cu codiţe, se pun la fiert în apă cu sare. Atenţie, aburul este deranjat pentru ochi! De preferat este ca acest proces să se facă într-un spaţiu cât mai aerisit!
 

Apoi, se lasă la răcit şi se procedează ca la orice reţetă de murături. Dacă se pun la oţet, se adaugă sare şi usturoi pisat după gust. Se pun în borcane curate şi apoi se dau la sterilizat.

Bureţi iuţi la grătar

Tot bureţii iuţi, fiindcă este perioada lor, se pot prepara şi la grătar. Se curăţă bine, se sărează şi apoi se pun pe grătar. Separat se prepară mujdei de usturoi şi merg serviţi inclusiv cu carne. 

Cum să scoţi amăreala şi iuţeala din bureţi

Iuţarii trebuie aleşi şi preparaţi în aşa fel încât să nu iasă nici amari, nici iuţi. Ca să evitaţi acest lucru, trebuie să-i curăţaţi foarte bine atât de rizuri, cât şi de pieliţă, de preferat cu un cuţit, să răzuiţi totul. Apoi se taie toate marginea – câţiva milimetri - şi se spală în două – trei ape reci sau oricât este necesar.

Cea mai delicioasă reţetă cu iuţari pane

Iuţarii se pun apoi la opărit, într-un vas mare, cel mai bine ies pe focul din lemne. Se pune sare, iar când dau în primul clocot se scot şi se aruncă apa. Apoi se pun din nou la fiert. După ce procesul este gata se lasă la răcit. Se scurg de apă şi se pot ambala inclusiv în pungi sau cutii de plastic, după care se pun la congelat.

După ce au fost decongelaţi, iuţarii se pot găti pane, daţi prin ou, făină şi eventual şi brânză, după preferinţe. Numai că procedeul este diferit faţă de al altor produse. Se pun la prăjit cu partea dinspre coadă în sus şi umplutura din cele trei ingrediente se toarnă în „pălăria ciupercii”. Când aluatul s-a închegat se pun cu cealaltă parte la prăjit. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite