FOTO Campanie de informare despre cancerul de col uterin pentru femeile de etnie roma
0Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea desfăşoară o campanie de informare şi educare a femeilor rome cu privire la depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Acţiunea a debutat în satul Lunca din Bujoreni unde există una dintre cele mai numeroase comunităţi de etnie romă din judeţul Vâlcea. Aici locuiesc aproximativ 400 de femei de etnie romă.
Câteva zeci de femei din sat au participat la întâlnirea cu directorul DSP Mihaela Brănescu şi doctorul Cristina Gândăcioiu. Acestea au fost interesate să afle cum se poate depista la timp cancerul de col uterin sau cancerul de sân.
Femeile au fost sfătuite să-şi facă testul Babeş Papanicolau cel puţin o dată pe an şi să se prezinte la medic ori de câte ori au probleme de sănătate. De asemenea, în cadrul întâlnirii li s-a explicat ce metode contraceptive pot folosi având în vedere că fiecare femeie de aici are între 3 şi 6 copii.
“Eu am cinci copii şi mă descurc destul de bine, nu am avut probleme de sănătate. Fata cea mare s-a măritat, are şi ea patru copii. Ştiam mai multe lucruri despre cancerul de col uterin pentru că am avut o cumnată bolnavă care a ajuns la spitalul din Cluj şi a scăpat de aşa ceva. Toate femeile care se tratează la timp au şanse să scape cu viaţă. E foarte bună campania şi le mulţumim celor care au făcut asta pentru noi”, spune Rodica Pătru, una dintre femeile prezente la seminarul de informare.
Cer şi o campanie în care să se împartă prezervative
Liderul comunităţii rome din Bujoreni, Ilie Mărunţelu a cerut reprezentanţilor DSP să demareze şi o campanie în care să se împartă prezervative, iar femeilor să li se vorbească strict despre metode contraceptive.
“ Aici, femeile au foarte mulţi copii, un lucru bun pentru natalitate, dar e foarte greu să creşti aceşti copii. Ele nu prea folosesc metodele astea contraceptive şi cred că ar trebui făcute mai multe campanii de genul acesta, să mergem în comunităţi, să le dăm şi prezervative, să le explicăm şi ce efecte au toate aceste metode contraceptive. M-aş bucura dacă la aceste întâlniri ar veni şi reprezentanţii Spitalului Judeţean sau cei ai Maternităţii”, declară Ilie Mărunţelu, consilier local şi mediator şcolar în comuna Bujoreni.
Conducerea DSP Vâlcea spune că va continua activităţile prevăzute în cadrul “Programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin” şi în alte comune.