FOTO Cum a ajuns o bibliotecară din Râmnicu Vâlcea să promoveze cititul cu ajutorul papioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru confecţionarea unui papion se lucrează chiar şi două ore. Foto Corina Bedreaga
Pentru confecţionarea unui papion se lucrează chiar şi două ore. Foto Corina Bedreaga

Inedit. O bibliotecară din Râmnicu Vâlcea promovează cititul cu ajutorul papioanelor. Ideea i-a venit după ce a văzut că tinerii, despre care se ştie că preferă internetul în locul cărţilor, nu se feresc să poarte papioane la anumite evenimente.

Corina Bedreagă lucrează la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” de şase ani, timp în care s-a ocupat de promovarea imaginii instituţiei. În toamna anului trecut, s-a gândit că i-ar putea determina, măcar pe câţiva dintre cei care merg mai rar la bibliotecă, să se apuce de citit. 

„Ideea mi-a venit la un eveniment de familie, când am văzut mai mulţi tineri purtând papioane. Atunci m-am gândit, având în vedere că în ziua de azi se citeşte din ce în ce mai puţin, care ar fi cel mai bun mijloc să promovez o carte, să le dau prilejul celor din jurul meu să lege un dialog despre cărţi”, spune Corina.

Aşa a ajuns să confecţioneze câteva papioane şi să le fotografieze lângă cărţile unor scriitori români cunoscuţi. Promovarea se face pe Facebook, toate fotografiile fiind postate pe pagina papioanedepoveste. 

„Fiecare papion spune o poveste, e însoţit de o carte reprezentativă. Am hotărât să încep cu cărţi ale unor autori consacraţi, cunoscuţi de toată lumea: Nichita Stănescu, Marin Sorescu, I.L.Caragiale, Liviu Rebreanu sau Ionel Teodoreanu. Încerc să promovez şi scrieri despre opera unor compozitori precum Verdi ori Strauss”, mai poveşteşte Corina.

Iniţiativa a stârnit şi reacţii

Pentru confecţionarea unui papion, Corina lucrează aproximativ două ore, iar pentru alegerea unor materiale adecvate mai pierde ceva timp prin magazine. Până acum, toţi cei care i-au vizitat pagina de pe contul de socializare au avut doar cuvinte de laudă faţă de această iniţiativă. Pe lângă faptul că unii chiar au citit câteva dintre cărţile prezentate, alţii i-au solicitat câte un papion. 

„Reacţia oamenilor a fost foarte frumoasă, li s-a părut interesantă asocierea papion-carte. Au fost şi câţiva care mi-au spus că le-a plăcut atât de mult prezentarea încât s-au apucat să citească cartea respectiva. De asemenea, câţiva dintre prietenii mei, care au citit foarte multe din cărţile prezentate, mi-au cerut să le confecţionez papioane. Mi-au spus că-l vor pe „Nichita Stănescu” sau „Mateiu Caragiale”, nu că ar vrea un papion dintr-un anume material,  de culoare x sau y”, completează tânăra. 

Corina Bedreagă consideră că fiecare carte citită poate oferi un orizont mai larg tinerilor sau măcar cheia unei lumi mai frumoase, aşa cum papionul poate da o notă de eleganţă unei ţinute. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite