Donaţie consistentă de cărţi despre India, la o bibliotecă din Vâlcea. 150 de volume de la Ambasada Indiei, 1.200 de cărţi şi alte publicaţii - de la un scriitor
0Unul din cei mai cunoscuţi indianişti din România, scriitorul - profesor George Anca, a dăruit Vâlcii, la finele acestei săptămâni, peste 1200 de cărţi, publicaţii, periodice, diplome, fotografii, corespondenţe, mauscrise, acte, însemnări - o impresionantă colecţie de volume şi documente despre India şi cultura ei.
Lucrările de indianistică donate zilele trecute nu sunt singurele de acest gen deţinute de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” (BJAI) care, datorită colaborării dintre George Anca şi India, a avut numai de câştigat.
„Istoria colaborărilor dintre India şi biblioteca noastră este veche şi deosebit de bogată şi totul datorită relaţiilor pe care le-a facilitat de-a lungul timpurilor domnul George Anca”, a recunoscut directorul BJAI, Remus Grigorescu.
Donatorul a explicat că centrul de la Vâlcea este similar cu al catedrelor unde se studiază acest domeniu.
„Fondul este unic în ţară în acest moment. Practic el aduce pură spiritualitate. Râmnicu Vâlcea este poate unul din cele ai spirituale locuri din lume. De acum încolo această bibliotecă este conectată la cea mai mare cultură a lumii”, a declarat donatorul George Anca.
Reprezentanţii Ambasadei Indiei au considerat gestul scriitorului, de a dota biblioteca centrală a judeţului din care provine cu fondul propriu de indianistică, drept unul nobil. De aceea, fideli unei vechi tradiţii prin care dotează organizaţii, biblioteci publice şi universitare şi nu numai cu fond de carte, Ambasada Indiei va dona şi la Vâlcea 150 de cărţi.
În acest fel, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea se va alătura unor instituţii prestigioase, precum Universitatea din Dublin, după cum a spus Partha Ray, consilier şef al Cancelariei Ambasadei Indiei la Bucureşti, care s-a declarat „fascinat” de lucrările scriitorului George Anca.
Gheorghe (George) Anca s-a născut în 1944, în satul Ruda din fosta comună Bercioiu – azi, Budeşti, judeţul Vâlcea. Scriitor polivalent şi cărturar prestigios, cu o largă paletă de preocupări dintre care amintim: sanscritolog, indianist, (hindo)eminescolog, provensalist, traducător, a avut o carieră universitară în ţară şi în străinătate: Delhi – India 1977-1984, 2002-2003; cu specializări la universităţile din Roma, Delhi şi W. F. Maukley, SUA. Este întemeietorul unui nou stil literar – stilul dodiilor -„dodism”, şi a creat în urmă cu opt ani o şcoală de indianistică la Bucureşti, pe care doreşte s-o aducă acum şi la Râmnicu Vâlcea.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, preşedinte al Asociaţiei Culturale Româno - Indiene (RICA); cancelar naţional acreditat la ONU, al Asociaţiei Internaţionale a Educatorilor pentru Pacea Lumii etc. A tradus o parte însemnată din marea epopee indiană Mahabharata.