CET Govora are în curte două mine, dar  va cumpăra cărbune de pe piaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacere păguboasă pentru râmniceni. Cet Govora deţine din primăvara acestui an două mine de cărbune, dar se pregăteşte să cumpere 200 000 de tone de lignit de pe piaţă, pentru a-şi asigura o rezervă pe timpul iernii. Se pare că reprezentanţii furnizorului de energie termică au ajuns la concluzia că e mai ieftin să cumpere de la alţii, decât să exploateze zăcămintele de la Berbeşti şi Alunu.

Potrivit directorului interimar Doru Constantin, CET Govora mai are nevoie de 200 000 de tone de cărbune, în valoare de 16 800 000 lei, pentru a-şi completa stocul pentru iarna 2015-2016 şi a functiona la parametri optimi.  În acest sens, conducerea societăţii a demarat o procedură de achiziţie cu plată, ultima zi pentru depunerea ofertelor fiind 22 octombrie 2015. În faţa consilierilor judeţeni, directorul CET a motivat că achizitia este necesară din cauza unor blocaje apărute la Berbeşti. Reprezentanţii CET Govora s-au contrazis însă în declaraţii, în aceeaşi şedinţă directorul Doru Constantin afirmând că din minele Alunu şi Panga se poate extrage suficient cărbune încât să nu existe probleme în timpul sezonului rece.

“La Berbeşti Vest din cauza excavaţiilor s-a nimerit în vechea galerie subterană care era acolo, ceea ce ne-a adus blocaje de minim 20 de zile prin faptul că n-a scos decât steril şi fier vechi. Ne-am focusat pe Alunu şi pe Panga, cariere care pot să asigure o producţie de minim 7000 de tone pe zi, ceea ce face mai mult decât îndestulător o funcţionare pe timp de iarnă”, a susţinut Doru Constantin.

Ce explicaţie a primit, ulterior, conducerea CJ Vâlcea

Conducerea CJ a solicitat ulterior o nouă explicaţie cu privire la necesitatea achiziţionării de cărbune de pe piaţă, în condiţiile în care CET Govora deţine cele două mine. Asa s-a ajuns să se vehiculeze ideea de “contract preventiv”. 

“Ni s-a spus că membrii Consiliului de Administraţie au hotărât să încheie un contract pentru aprovizionarea cu cărbune de pe piaţă pentru a evita anumite situaţii, când stocul de cărbune ar fi insuficient pentru funcţionarea cazanelor. S-a motivat că ar fi de fapt un contract preventiv, că anunţul privind achiziţia a fost dat ca alte firme să aibă în vedere intenţia CET de a cumpăra cărbune, De asemenea, mi s-a spus şi că CET va apela la ajutorul altor societăţi doar dacă va fi nevoie, dacă nu, vor folosi cărbune de la Berbeşti”, precizează Gheorghe Păsat, preşedintele CJ Vâlcea. 

CEO a dat în judecată CET Govora

Cel mai probabil, furnizorul de energie termică şi abur tehnologic din Râmnicu Vâlcea va ajunge să achiziţioneze cărbune tot de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), de la care a preluat în martie 2015 minele de la Berbeşti şi Alunu. Recent, CEO a dat în judecată CET Govora pentru că societatea de pe platforma industrială din Râmnicu Vâlcea a refuzat să plătească penalităţi de întârziere pentru perioada 01.01.2015 – 31.07.2015. Potrivit ziarului Jurnal Vâlcean, CEO a solicitat în instanţă plata sumei de 735 043 de lei, reprezentând penalităţi pentru neachitarea la timp a contravalorii lignitului achiziţionat prin contractele nr.190/CEO/23.01.2015 şi nr. 759/CEO/04.03.2015.

 Cet Govora, societate al cărui unic actionar este CJ Vâlcea, a preluat minele de la Berbeşti şi Alunu în martie 2015, cu tot cu cei peste 1000 de angajaţi. În 2014, din cele două cariere s-a extras 1,41 milioane tone de lignit. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite