Ce metode aleg vâlcenii pentru a-şi pune capăt zilelor
027 de vâlceni şi-au pus capăt zilelor în 2013. Doar în această săptămână, în Vâlcea, s-au sinucis doi pensionari: unul s-a spânzurat de grinda de la o anexă gospodărească, altul s-a înecat în Olt. Cei doi bărbaţi au vrut să-şi încheie socotelile cu viaţa aranjaţi, îmbrăcaţi în hainele bune.
Dacă în anii trecuţi locuitorii din nordul judeţului Vâlcea se otrăveau, iar cei din sud se spânzurau, în acest an, cea mai des utilizată metodă de sinucidere este spânzurarea. În peste 20 din cele 27 de cazuri, vâlcenii s-au sinucis prin spânzurare şi înec. De asemenea, un râmicean s-a aruncat de pe bloc, chiar în faţa prietenilor, o persoană şi-a tăiat venele, iar o alta a murit în urma unei intoxicări voluntare.
„Anul acesta, ponderea cea mai mare a avut-o sinuciderea prin spânzurare. În general, mai mult bătrânii şi persoanele cu afecţiuni psihice se sinucid. În 2013, din fericire, nu am avut cazuri de sinucigaşi sub 15 ani aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când un copil de opt ani s-a spânzurat
Daniel Roncea, medic primar Medicină Legală, SML Vâlcea
În această lună, în Vâlcea s-au sinucis cinci persoane. Ultimele cazuri s-au înregistrat zilele trecute. Este vorba despre doi pensionari din Râmnicu Vâlcea şi comuna Stoeneşti. Primul a fost văzut de un pescar în timp ce a intrat în râul Olt. Deşi, de pe mal, pescarul i-a atras atenţia că se va îneca, pensionarul a înaintat până într-un loc unde apa este foarte adâncă. Asupra acestuia, poliţiştii au găsit un cupon de pensie din care rezulta că primea lunar, de la stat, aproape 700 lei. Cel de-al doilea pensionar, s-a spânzurat sâmbătă de grinda unei anexe gospodăreşti. Se pare că acesta a ales să-şi pună capăt zilelor în urma unor disensiuni cu primarul localităţii. Înainte să-şi încheie socotelile cu viaţa, cei doi pensionari s-au aranjat şi s-au îmbrăcat la costum.
În urmă cu aproape două săptămâni, un om de afaceri gorjean, Nicolae Ţârcă, s-a spânzurat cabana sa din Voineasa. Bărbatul avea probleme financiare şi sentimentale. Firma acestuia intrase în faliment, iar soţia îl părăsise recent.
Toamna şi primăvara se înregistrează cele mai multe sinucideri
Expertul legist Daniel Roncea susţine că, în general, cele mai multe sinucideri se înregistrează toamna şi primăvara. În aceste anotimpuri se produc decompensări din cauza schimbărilor meteo, a umidităţii ridicate. S-a stabilit că numărul sinuciderilor scade în perioada aprilie-iunie. În această perioadă, în Vâlcea s-au înregistrat cinci sinucideri.
Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală din Vâlcea se aşteaptă însă la o creştere a cazurilor de suicid în următoarele luni. Cât priveşte metoda folosită pentru a se omorî, multe dintre persoane pun în practică prima metodă care le vine în minte, fără să se gândească că vor avea parte de o moarte violentă.
„Nu există neapărat un profil al persoanei care alege să se sinucidă prin otrăvire sau spânzurare. Fiecare îşi alege metoda în funcţie de starea pe care o are în momentul respectiv. Dacă ar fi să explicăm, nimeni nu ar înţelege de ce trebuie să te pui pe calea ferată, să te omori. Există momentul în care persoana decide să-şi pună capăt zilelor şi probabil că prima metodă care îi vine în minte, pe aceea o pune în practică. Moartea prin spânzurare este una violentă la prima vedere, dar, există şi o modalitate de a se spânzura fără a produce prea multă suferinţă, se produce o comprimare la nivelul gâtului. În plus, spânzurarea este o metodă uşor de pus în practică ”, explică medicul Daniel Roncea.
Psihiatrii spun că la suicid se poate ajunge din foarte multe motive şi că fenomenul este destul de complex. Stresul, depresia, deznădejdea sau anxietatea pot duce la sinucidere. De asemenea, factori socio economici precum sărăcia ori şomajul pot determina o persoană să-şi ia viaţa.
Potrivit legiştilor, în România, cele mai multe sinucideri se înregistrează în judeţele din nordul ţării şi în Harghita şi Covasna.