Căminul de bătrâni din Bălceşti, în pericol să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul azilului din Bălceşti se gândeşte să pună lacătul pe uşa luna viitoare, pentru că nu mai poate asigura hrana bătrânilor. Cu aceeaşi problemă se confruntă directorii altor 18 cămine de bătrâni din întreaga ţară, unităţi deschise în urmă cu patru ani, în locul spitalelor orăşeneşti desfiinţate de fostul ministru al Sănătăţii Cseke Atilla.

Căminul de bătrâni din Bălceşti a fost înfiinţat în 2011, la câteva luni după ce Ministerul Sănătăţii a decis să închidă spitalul din localitate. Azilul funcţionează în clădirea fostului spital şi are în prezent 65 de beneficiari din Olt Dolj şi Vâlcea, majoritatea bătrâni care şi-au pierdut atât familia, cât şi agoniseala de-o viaţă. 

Gabriel Popescu, directorul azillului, ia în calcul închiderea unităţii întrucât de la 1 decembrie nu va mai avea bani pentru a asigura hrana beneficiarilor si salariul personalului angajat în centrul pentru persoane vârstnice. Căminul de bătrâni a funcţionat timp de patru ani  în baza unui contract de finanţare încheiat cu Ministerul Muncii, care a expirat însă la 31 octombrie 2015. Pentru ca azilul să poată funcţioneze în continuare, Guvernul României ar fi trebuit  să prelungească contractul de finanţare în prima şedinţă din noiembrie, dar bătrânii au fost uitaţi  din cauza schimbărilor de pe scena politică. 

 „A fost o finanţare iniţială de 33 de luni, până în decembrie 2013, iar ulterior s-a prelungit contractul până la 31 octombrie 2015. Am făcut demersuri către Ministerul Muncii încă din luna martie, dar contractul nu a mai fost prelungit până în acest moment. Reprezentanţii acestui minister au iniţiat un act normativ în acest sens, astfel încât contractele de finanţare pentru căminele de bătrâni înfiinţate în 2011 să fie prelungite până la 31 octombrie 2016. Proiectul e pe site-ul instituţiei, dar până în prezent nu a fost promovată o hotărâre de guvern în acest sens. Începând cu 1 decembrie suntem descoperiţi, nu mai avem niciun leu, nicio sursă de finanţare. Vrem să tragem un semnal de alarmă, să ne considere şi pe noi guvernanţii o urgenţă şi să promoveze în prima şedinţă de guvern un proiect, prin care să se stabilească dacă se continuă finanţarea sau mergem acasă cu toţii, noi şi cei aproximativ 1000 de bătrâni care se află în cele 18 cămine înfiinţate în 2011”, declară Gabriel Popescu (foto), directorul căminului de bătrâni din Bălceşti. 
image

Primăria nu poate susţine financiar azilul

Chletuielile lunare ale căminului de bătrâni din Bălceşti ajung la 70 000 de lei, iar autorităţile locale ridică din umeri când se pune problema finanţării unităţii. Consiliul Local Bălceşti nu dispune de suficiente fonduri pentru a susţine funcţionarea azilului deşi, conform înţelegerii iniţiale cu Ministerul Muncii,  autorităţile locale sunt obligate să suporte cheltuielile centrelor pentru persoane vârstnice după trecerea celor 55 de luni de la înfiinţare. 

„Dacă nu va mai fi finanţat de Ministerul Muncii, căminul se va închide, pentru că din bugetul local nu putem susţine funcţionarea acestui cămin. Din păcate, asta e realitatea. Nu ştim ce vom face cu aceşti bătrâni care nu mai au rude, nu ştiu unde vor merge”, comentează primarul Ion Curelaru.  

image

Bătrânii ameninţă că vor recurge la gesturi extreme

De câteva zile, de când au aflat că riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului în plină iarnă, doar disperarea se mai citeşte pe feţele bătrânilor din centrul de la Bălceşti. Unii dintre beneficiari plâng în hohote de fiecare dată când se strâng în micul hol al azilului, pentru a dezbate subiectul. Printre cei care se gândesc cu groază la ziua de mâine se numără şi Petre Benzer, un vâlcean care a locuit înainte într-un cimitir.

„Nu ştiu ce voi face sau unde voi merge dacă se închide căminul. Aici mi-am făcut prieteni, o nouă familie, aici avem de toate.  Înainte să ajung în centru am stat şapte luni într-o capelă, în cimitir. Preotului i s-a făcut milă de mine şi m-a adus la Bălceşti”, povesteste Petru Benzer. 

Una din beneficiarele centrului, Gheorghiţa Traşcă, ameninta că va recurge la un gest extrem dacă va rămâne fără un acoperis deasupra capului. 

„Nu mai am pe nimeni, nu am unde să merg! Copiii mi-au murit, iar centrele în care am locuit înainte s-au închis unul câte unul.  Să se gândească cei de la Bucureşti şi la noi, că suntem vai de capul nostru. Vă spun sincer că mă duc si mă arunc în Olt dacă se închide şi căminul ăsta, că nu mai suport atâta suferintă”, spune bătrâna cu lacrimi în ochi. 

Directorii altor 18 cămine de bătrâni din ţară aşteaptă în acest moment prelungirea contractului de finanţare.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite