„Arenele Traian“ vor fi demolate la Râmnicu Vâlcea. Ce plănuiesc autorităţile locale să construiască în loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Arenele Traian” din Râmnicu Vâlcea FOTO Facebook „Salvaţi Arenele Traian”
„Arenele Traian” din Râmnicu Vâlcea FOTO Facebook „Salvaţi Arenele Traian”

Autorităţile locale din Râmnicu Vâlcea au început demolarea celui mai mare complex sportiv din oraş, „Arenele Traian”. Municipalitatea intenţionează să refacă amfiteatrul din temelii şi să clădească în loc cea mai modernă zonă de agrement din oraş, un proiect pentru care s-au alocat aproximativ 13 milioane lei.

De anul viitor, în Râmnicu Vâlcea un loc care arăta „ca după război, ca după bombardamente”, după cum o denumeau localnicii care tranzitau zona, va fi înlocuit cu unul de agrement şi relaxare. O zonă destinată activităţilor sportive, dar şi cultural - artistice.

Administraţia locală a alocat aproximativ 13 milioane lei, fonduri din bugetul muncipiului, pentru a reface zona integral. Municipalitatea susţine că a găsit o soluţie de a implementa proiectul cu fonduri reduse, 800.000 de euro fiind economisiţi pentru că demolarea este realizată de către angajaţii Administraţiei Domeniului Public. Lucrările de reabilitare vor fi demarate de anul viitor, de către firma care va câştiga licitaţia.  

„Taxele şi Impozitele” se vor muta la arene

„Zona a intrat în patrimoniul municipalităţii de mulţi ani, tot pe un mandat al domnului primar, dar nici o administraţie de până acum nu a fost capabilă să facă ceva cu ea. Arăta jalnic”, a declarat viceprimarul Eusebiu Veţeleanu care a recunoscut că zona se transformase într-un „loc al boschetarilor şi drogaţilor”. Cert este că fiind un loc deşi central, totuşi dosnic, de-a lungul timpului a găzduit de la partide ocazionale de sex la tentative de viol.

„Demolarea se va face cu forţe proprii, astfel că se va realiza o economie serioasă. Se dărâmă scena şi anexele şi se va reconstrui o clădire cu două etaje, de birouri, unde cel mai probabil de la anul vor fi mutaţi cei de la Taxe şi Impozite. Dar clădirea va găzdui şi alte activităţi. Arenele propriu-zise vor fi remodelate, vor fi montate scaune... Va exista în continuare şi o zonă pentru activităţi cultural-artistice, un teatru de vară, loc pentru concerte, expoziţii, pe lângă terenurile multifuncţionale de tenis, volei, fotbal..., locuri de joacă, alei pentru role şi skateboard, loc de parcare. Nocturna va fi refăcută integral, ca şi iluminatul arhitectural, vor exista alei pietonale cu zone de promenadă, pentru petrecerea timpului liber şi odihnă, se vor amenaja spaţii verzi, va fi refăcută împrejmuirea prin plantarea unei perdele vegetale spre zona locuinţelor individuale şi a unităţii militare...Va fi cea mai frumoasă şi mai modernă zonă din oraş. Proiectul e gata, va urma licitaţia şi, dacă nu vor fi contestaţii, lucrările se vor demara din aprilie, mai 2018 cel târziu. Dacă vor fi însă contestaţii, probabil că totul se va decala în vară.”, a mai spus viceprimarul Veţeleanu.

De la Cenaclul Flacăra la spectacole de striptease 

Istoria Arenelor Traian a început să se scrie în urmă cu patru decenii, când în zonă existau numai case. O parte dintre acestea au fost demolate pentru a face loc celui mare mare complex sportiv al Vâlcii – Arenele Traian şi Sala Sporturilor (Polivalenta). Amfiteatrul a găzduit, de-a lungul vremii, de la spectacolele Cenaclului Flacăra, în perioada comunismului, până la spectacole de striptease la finele anilor 90, în anul eclipsei solare. Toţi marii actori ai ţării, toate trupele pop şi rock au fost găzduite de Arenele Traian. 

Sport şi cultură în acelaşi loc, în inima oraşului

Când s-a decis construirea complexului sportiv, s-a avut în vedere un plan mai amplu – o zonă extinsă dedicată activităţilor cultural sportive ale urbei, lângă baza sportivă existând şi Sala de Cultură a Sindicatelor (încă activă), Cinema Modern (înlocuit acum de modernul Teatru „Anton Pann”) şi Teatrul de Vară (Grădina Modern - demolată între timp). Deşi ultmele îmbunătăţiri au fost făcute la începutul anilor 90, arenele au fost intens utilizate, pentru ca în ultimul deceniu ele să fie lăsate în paragină: vegetaţia a pus stăpânire pe arene, zona mirosea a fecale şi urină, nu mai exista lumină... Hoţii au furat becurile de la instalaţia de noctură, bucăţi din acoperişul de la vestiare şi porţile de acces. 

„Mii de copii s-au antrenat pe acest teren”

În 2010, amfiteatrul a trecut din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului în cea a Primăriei Râmnicului, dar până acum nu s-au găsit banii necesari reabilitării. Foştii sportivi, la fel ca generaţia „coaptă” a oraşului, îşi reamintesc cu plăcere de perioada de glorie în care zona era animată. Eugen Vătăşescu, antrenor emerit de tenis de câmp, pensionar care la anul va sărbători centenarul, declara în urmă cu câţiva ani pentru „Adevărul”:: „Aici, pe vremuri, totul era bine îngrijit, iluminat. Mii de copii s-au antrenat pe acest teren, iar în spatele erau terenuri de tenis, de baschet. La sfârşit de săptămână se dădeau spectacole de teatru, iar cenaclul lui Păunescu a fost în mare vogă pe acest teren. Acum cresc buruienile şi este dezolant”. Recordul de audienţă se pare că aparţine celor de la Cenaclul Flacăra despre care se spune că ar fi adus la un loc peste 5.000 de vâlceni. La fel s-a întâmplat şi cu prilejul manifestărilor dedicate Eclipsei Totale de Soare, când Arenele au găzduit o serie de activităţi cultural-artistice şi sportive.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite