A plecat să muncească în Anglia dar s-a întors acasă înglodat în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Friederich Laschon  a plecat sa muncească în Anglia dar s-a întors lefter, doar cu hârtii din care rezultă taxele plătite
Peter Friederich Laschon a plecat sa muncească în Anglia dar s-a întors lefter, doar cu hârtii din care rezultă taxele plătite

Vâlceanul Peter Friederich Laschon a mers printr-o firmă autorizată de Oficiul de Migraţie să lucreze ca spălător de maşini, dar patronul albanez l-a expediat înainte de expirarea perioadei de probă pe motiv că este prea lent.

Peter Friederich Laschon (35 ani) susţine a fost nedreptăţit de o firmă de intermedieri. După ce a făcut toate actele necesare şi a plătit comisionele de intermediere, procesare şi transport, odată ajuns în Anglia, unde urma să lucreze ca spălător de maşini într-un service, socoteala de acasă nu se potrivea cu cea... londoneză.

În replică, firma prin intermediul căreia s-a angajat susţine că românul nu a făcut faţă programului de lucru şi că trebuia să sune în România sau să trimită emailuri pentru ca românului să i faciliteze participarea la cursuri de formare profesională în Anglia. Peter spune că a rămas lefter şi că nefiind pus la muncă, nu a mai avut bani nici de întoarcere şi nici pentrru comunicare. Întoarcerea lui în România s-a făcut ca urmare a spijinului dat de câţiva români stabiliţi în Anglia.

Visul de a deveni spălător de maşini în Anglia

„Am văzut un film publicitar online al firmei SC Expert Recruiters Service SRL pe un site cu locuri de muncă în străinătate. M-am prezentat la interviu, pe 21 februarie 2012, şi am aflat că partea angajatoare era o firmă de spălătorie auto, Roni Hand Car Wash LTD din Anglia. Expert Recruites Service SRL era doar societatea intermediară avizată de Oficiul de Migraţie al Forţei de Muncă din cadrul Ministerului Muncii", spune Peter Friederich Laschon.

Vâlceanul a achitat banii ceruţi de firma românescă reprezentând taxa de intermediere şi procesare a actelor, de 1.500 lei, la care s-au adăugat 700 de lei pentru transportul (dus), cu autocarul, până în Anglia.

„Pe 26 februarie, abia înaintea plecării, reprezentanta firmei româneşti mi-a prezentat contractual, precizând că voi avea o lună de probă, timp în care voi fi plătit, după care ar urma să fac actele necesare pentru a obţine dreptul de muncă", completează Friederich.

Prea încet la spălatul maşinilor londonezilor

La 1 martie 2012 vâlceanul a ajuns în Anglia urmând să se prezinte la spălătoria condusă de un cetăţean albanez. Peter a plecat împreună cu un bucureştean, Claudiu Ştefan Borcea (22 ani) şi amândoi urmau să fie preluaţi de patronul spălătoriei, potrivit spuselor firmei româneşti de intermediere, din autogara londoneză. Nici vorbă de aşa ceva! Autocarul românesc nu a avut intrare în autogara londoneză, iar cei doi au trebuit să se descurce cum pot, prin hăţişul londonez. Abia a doua zi l-au sunat pe albanezul patron de spălătorie, care le-a spus să ajungă cum pot la destinaţie.

„Prima zi a fost de acomodare, dar am mai aşteptat încă două zile şi nimeni nu ne chema la muncă. I-am solicitat patronului, în limba engleză, o explicaţie de ce nu suntem chemaţi la muncă, aşa cum prevedeau termenii contractului. Ne-am înţeles greu şi abia pe 5 martie am fost chemat 5 ore la muncă, pe data de 8 martie, încă 5 ore, ocazie cu care am fost criticat că sunt prea încet şi că nu sunt bun, iar pe 9 martie am mai fost chemat 10 ore. Atunci mi s-a spus că trebuie să plec acasă. I-am spus patronului că nu am banii, iar pentru orele prestate mi-a dat 125 de lire. Banii nu au fost îndestulători pentru a ajunge acasă, motiv pentru care am fost ajutat de nişte români stabiliţi în Londra să pot reveni în România. De pe bloguri, am aflat că şi alti tineri români care au plecat în Anglia prin firma românescă de intermedieri au avut aceiaşi soartă", povesteşte Peter.

Vâlceanul a făcut sesizări către Ministerul Muncii, Inspectoratul Teritoriel de Muncă Vâlcea, Poliţie, cerând să îşi recupere banii cheltuiţi de la societatea de intermedieri. „Am rămas şi fără loc de muncă în România şi m-am împrumuat în bănci pentru a pleca în Anglia ca să mă trezesc înglodat în datorii", mai povesteşte.


„Mi-a părut rău de el şi am vrut să-l ajut"


Pentru firma de plasare pe piaţa muncii cazul lui Peter Friederich Laschon este unul singular „Îmi aduc aminte de el. Cred că nu a plecat convis că vrea să muncească. Mi-a spus că are o prietenă cu care vrea să se întâlnească şi mi-a părut rău de el şi am vrut să-l ajut. Dacă nu a trecut proba de lucru, trebuia să sune la noi şi făceam demersurile pentru a-l trimite la un curs de formare profesională în Anglia", a spus Fanda Şendrea, secretară la SC Recruiters Service SRL.

Peter spune că nu i s-a respectat nici perioada de probă şi că vina o poartă firma românească de plasare a forţei de muncă, de la care vrea să recupereze sumele cheltuite.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite