ÎPS Varsanufie Prahoveanul rezolvă criza locurilor de veci din cimitirele administrate de primăria Râmnicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cimitirele administrate de primărie mai sunt doar câteva locuri de veci. Foto Adevărul
În cimitirele administrate de primărie mai sunt doar câteva locuri de veci. Foto Adevărul

Dacă până mai ieri reprezentanţii Arhiepiscopiei dădeau din umeri de fiecare dată când se discuta despre amenajarea unui nou cimitir în oraş, după întronizarea lui Varsanufie Prahovranul în funcţia de arhiepiscop al Râmnicului, lipsa locurilor de veci a început să-i preocupe şi pe cei aflaţi în fruntea Eparhiei.

În acest sens, clericii au aprobat în Consiliul Eparhial de săptămâna trecută, la doar câteva zile după întronizarea arhiepiscopului Varsanufie Prahoveanul, realizarea unui cimitir pe terenul deţinut de Arhiepiscopie în Cartierul Ostroveni, lângă sere. Hotărârea a fost transmisă şi primarului interimar Ion Gigi Matei, care spune că noul cimitir ar putea fi administrat tot de administraţia publică locală, prin societatea Pieţe Prest. 

„Urmează să am o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Varsanufie şi să stabilim condiţiile în care vom colabora pentru acest obiectiv de mare necesitate pentru râmnicenii. Nu va fi un cimitir privat, va fi un cimitir public sau un cimitir parohial. Pentru acest teren au mai fost negocieri cu fosta conducere a Arhiepiscopiei, cu episcopul vicar Emilian Lovişteanul dar, din păcate, la acea dată nu s-a ajuns la o înţelegere. Ne bucurăm că am găsit acum înţelegere”, declară Ion Gigi Matei.

Primarul interimar spune că în cimitirele administrate de primărie abia se mai găsesc câteva locuri de veci. Pentru a rezolva problema, s-a trecut la o expropiere pentru cauză de utilitate publică a terenului de lângă Cimitirul Cetăţuia. Nemulţumiţi de preţul obţinut, proprietarii au apelat însă la instanţă. 

„Cred că în acest moment mai găsim, cu mare greutate, două sau trei locuri de veci la marginea cimitirelor administrate de primărie. Suntem în proces cu proprietarii terenului de lângă „Cetăţuia” şi sperăm să se finalizeze repede acest litigiu şi să intrăm în posesia celor 8000 de metri pătraţi de lângă cimitir. Noi am evaluat la 26 de euro/ metrul pătrat, pentru că e un teren unde sunt cabluri subterane, iar evaluatorul stabilit de instanţă a spus că primăria ar trebui să achite 51 de euro/metrul pătrat”, mai spune Matei. 

Pentru că nu mai sunt locuri de veci, cimitirul din nordul oraşului a fost închis la începutul acestui an. Râmnicenii sunt nevoiţi să cumpere un loc de veci în cimitirele private ori să-şi îngroape morţii în cimitirele din alte localităţi. 

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite