Vine gerul, ce facem cu florile din curte? Sfaturi de la un horticultor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O curte care să arate spectaculos la vară are nevoie de o îngrijire atentă odată cu venirea zilelor mohorâte de toamnă. În grădină trebuie respectate trei reguli de bază: fugiţi de pricepuţii care dau sfaturi, greblaţi ca şi când gazonul ar fi covorul din dormitorul vostru şi, nu în ultimul rând, arucaţi cât mai departe fructele putrede. De zeama bordeleză aţi auzit?

Să ai o curte care să ofere decorul ideal pentru serile călduroase de vară, dar care să atragă deopotrivă şi privirile trecătorilor, este pentru cei care locuiesc la casă un scop deloc greu de atins, cu condiţia să ceară părerea unui inginer horticol şi să nu plece urechile la tot felul de „pricepuţi” care oferă de multe ori sfaturi nepotrivite.

Important de ştiut este că pentru a avea în sezonul de primăvară – vară o curte spectaculoasă, îngrijirea de toamnă este esenţială.

De la gazon şi până la pomii fructiferi, toate plantele din curte au nevoie de un mic impuls pentru a supravieţui gerului, dar şi dăunătorilor care se dezvoltă mai ales într-un mediu rece şi umed. Ştiaţi că până şi frunzele uscate, lăsate pe jos, pot distruge grădina în câteva luni?

Ruxandra Gâlă, inginer horticol, ne explică pe scurt care sunt paşii pe care trebuie să-I respectăm odată cu venirea iernii, pentru ca florilor din curte, dar şi plantelor de apartament, să le fie bine atunci când afară temperatura se apropie de pragul de îngheţ.

Trandafirii

Cu o inflorescneţă şi un miros spectaculos, trandafirii sunt de departe cele mai populare flori din România. Uşor de îngrijit şi deloc pretenţioşi pe timpul verii, trandafirii au totuşi nevoie de o atenţie sporită în perioada sezonului rece. Sunt câteva reguli de care trebuie să ţinem seama dacă vrem ca şi la anul aceştia să ne încânte privirea.

Ruxandra Gâlă, inginer horticol, ne explică paşii pe care trebui să-i urmăm încă din primele zile în care temperaturile se apropie de pragul de îngheţ.

“Se taie două treimi din lungimea lăstarilor, iar ceea ce rămâne, baza, se acoperă cu frunze ori o muşuroim, adică acoperim cu pământ. Nu este necesar să punem pământ astfel încât să acopere tot”, explică Ruxandra Gâlă. Este tot ceea ce trebuie să facem pentru a ajuta trandafirul să treacă peste gerul de peste iarnă.

Magnolia

O plantă care adoră soarele, dar care este mai multe decât rezistentă în timpul iernii, cu condiţia să fie o plantă matură. Dacă avem în curte o magnolia tânără, va fi nevoie să o protejăm de îndată ce iarna începe să-şi arate colţii.

“Este un procedeu destul de simplu. Învelim tulpina, până la înălţimea de un metru, cu pânză de sac. Sunt persoane care folosesc celofan, iar asta este o mare greşeală, pentru că există riscul apariţiei condensului şi ulterior a îngheţului ceea ce va duce la distrugerea plantei”, mai spune inginerul horitcol.

Hortensia

Originară din Asia, este o plantă foarte căutată pentru decorarea parcurilor şi grădinilor datorită florilor sale mari şi viu colorate. Iubitoare de umbră şi umezeală, Hortensia are nevoie de atenţie din partea noastră în sezonul rece. Rezistă până la temeperaturi foarte scăzute, chiar şi la -15 grade, dar n-ar fi rău ca, în cazul în care perioada de ger se prelungeşte, să acoperim planta cu paie sau pânză de sac. Hortensia, explică Ruxandr Gâlă, ar fi bine să nu intre în iarnă fără să-i tăiem inflorescenţele trecute. De o atenţie asemănătoare are nevoie şi liliacul.

Coniferele

Surprinzător, dar aceste plante veşnic verzi, preferate de cei mai mulţi pentru un gard natural care să ofere intimitatea de care are nevoie fiecare în curte, nu trebuie ignorate la final de toamnă. Atunci când se anunţă ninsori şi vânt, este bine ca plantelor tinere de tuia, cameciparis sau ienupăr să le legăm lăstrarii cu sfoară. Se porneşte de la bază şi, fără să strângem prea tare, urcăm în spirală spre vârf. “Evităm astfel ca, din cauza greutăţii zăpezii, ramurile să nu se rupă”, spune Ruxandra Gâlă.

Ceva mai multă muncă implică îngrijirea pomilor fructiferi din grădină. Inginerii horticoli spun că trebuie să avem răbdare să cadă toate frunzele uscate (putem ajuta şi noi puţin sucturând uşor ramurile) apoi aplicăm un tratament cu zeamă bordeleză (piatră vânătă) pe care o găsim în comerţ. Pentru ca tratamentul să fie eficient, respectăm instrucţiunile de pe etichetă.

“Important este ca, la pomii fructiferi, să se adune toate fructele, chiar şi cele rămase pe jos şi să le aruncăm cât mai departe de grădină. Aceste fructe putrede reprezintă un mediu perfect pentru cuibărirea larvelor dăunătorilor care, primăvara, pot ataca din nou pomul”, spune Ruxandra Gâlă.

La fel trebuie să procedăm şi cu gazonul pe care nu trebuie să-l lăsăm negreblat în prag de iarnă.

“Eu recomand ca pe gazon să nu rămână nici măcar frunzele uscate peste iarnă pentru că acolo se ascund ciupercile şi mucegaiul. Pentru a fi siguri că distrugem toate aceste bacterii care apar de la umezeală, ar fi bine să tundeţi gazonul înainte de începrea sezonului rece, aplicaţi apoi un tratament antifungic cu aceeaşi zeamă bordeleză”, mai spune Ruxandra Gâlă.

Plantele de apartament

În ceea ce priveşte plantele de apartament, muşcatele şi orhideele au nevoie de o atenţie specială. Astfel, muscatele trebuie să hiberneze, iar pentru acest lucru le vom tăia cât mai scurt după care le vom adăposti în beci, acolo unde este temperatura constantă şi întuneric.

Cât despre orhidee, Ruxandra Gâlă ne-a ofierit reţeta cea mai simplă pentru ca eceste flori sensibile să supravieţuiască cât mai mult aerului uscat din încăperi, în timpul iernii. Cu tot cu ghiveci (obligatoriu transparent şi cu mici orificii la bază) planta se introduce într-un vas cu apă unde va rămâne aproximativ o oră.

Este o procedură care trebuie repetată odată pe săptămână. Orhideea este o mare iubitoare de lumină, aşa că o vom aşeza doar la geam. Cu restul plantelor de apartament, regula de îngrijire este simplă: cât mai departe de sursa de căldură, iar frunzele trebuie pulverizate cu apă măcar odată la două zile.

Important ca pământul din ghiveci să fie afânat şi umed, iar pentru asta, nu trebuie să punem apă în vas decât odată la cinci - şase zile.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite