VIDEO Miracolul existenţei celei mai mici şcoli din România, în care învaţă doar trei elevi. „Avem o fetiţă care străluceşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii şcolii din Prahova, alături de învăţătoarea lor FOTO Diana Frîncu
Elevii şcolii din Prahova, alături de învăţătoarea lor FOTO Diana Frîncu

Şcoala cu cel mai mic număr de elevi din România funcţionează în Prahova, în satul Cerneşti din comuna Izvoarele. Oricât ar părea de ciudat, în această unitate şcolară învaţă doar trei copii, trei fetiţe de vârste diferite, care sunt colege în aceeaşi sală de clasă.

Dacă autorităţile ar desfiinţa şcoala din satul lor, copiii ar trebui să meargă cel puţin o oră pe jos, prin zone împădurite şi ameninţaţi de animale sălbatice până în centrul comunei.

La şcoala din satul Cerneşti predă o singură învăţătoare pentru toate cele trei eleve ale sale, una în clasa I, alta în clasa a II-a şi cea de-a treia cu un an mai mare. 

Simona Bădulescu este la bază profesor de limba română, dar a acceptat postul de învăţător la ţară după ce ani de zile a predat la un liceu industrial din Ploieşti.

şcoala cu trei elevi foto diana frîncu

Simona Bădulescu este profesor de limba română, dar predă ca învăţător pentru cele trei fetiţe, singurele eleve ale şcolii din Cerneşti FOTO Diana Frîncu

A învăţat rapid ce înseamnă predarea simultană, adică să-şi adapteze cerinţele în funcţie de nevoile fiecărui elev. În timp ce una dintre fetiţe este la tablă şi rezolvă o problemă la matematică, o alta lucrează în bancă la un exerciţiu din manual, iar cea mică abia acum se dumireşte care este diferenţa între linia orizontală şi cea verticală.

şcoala cu trei elevi foto diana frîncu

În şcoala unde învaţă doar trei elevi una dintre clase a fost transformată în sală de sport FOTO Diana Frîncu

„Când am optat să obţin acest post, eu nu ştiam, sincer, că o să ajung într-o şcoală doar cu trei copii. Mi s-a părut ceva straniu, dar am întâlnit locurile minunate, oameni buni şi copiii extrem de drăguţi şi atenţi. Avem o fetiţă care străluceşte, una care vrea să înveţe şi încă o fetiţă isteaţă şi cu multă ambiţie. Nu putem spune că este greu, dar nici foarte uşor. Ai timp mai mult pentru fiecare în parte şi este un avantaj pentru mine ca învăţător, dar şi pentru ei, bineînţeles. Avem în clasă şi un copil cu probleme speciale pe care trebuie să-l tratăm cu mai multă atenţie şi cu mai multă grijă”, a declarat învăţătoarea Simona Bădulescu.

şcoala cu trei elevi foto diana frîncu

Aşa arată toaletele din şcoala de la Cerneşti. Autorităţile au captat apă într-un bazin, astfel că cele trei fetiţe beneficiază de apă caldă la chiuvetă FOTO Diana Frîncu

Deşi şcoala din Cerneşti se află într-o zonă izolată, la marginea unei păduri, clădirea este modernă şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru copiii din clasele primare. De la toalete moderne cu apă caldă, geam termopan, sală de sport, calculatoare şi încălzire cu lemne pentru sezonul rece. Mai mult, special petnru cei trei elevi vin odată pe săptămână alţi doi profesori care lucrează cu fetiţele din sat la limba engleză şi informatică.

şcoala cu trei elevi foto diana frîncu

Clădirea şcolii din Cerneşti a fost construită în anul 2005 după ce autorităţile locale au dărâmat clădirea veche Foto Diana Frîncu

Autorităţile locale spun că desfiinţarea şcolii ar reprezenta o mare pierdere pentru comunitate şi pentru copii în primul rând, care ar fi nevoiţi să meargă aproape zece kilometri până la şcoala din centrul comunei Izvoarele. Mai mult, de la anul, numărul elevilor care vor veni să înveţe la şcoala din sat pentru că în urma recesnământului realizat în data de 1 septembrie, alte trei familii şi-au anunţat intenţia de a-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare începând cu anul şcolar viitor.

„Această şcoală funcţionează doar pentru învăţământul primar, iar în prezent sunt un număr de trei copii, dintre care unul este încadrat cu CES (cerinţe educaţionale speciale n.r.) Şcoala am păstrat-o pentru copiii din sat pentru că este mult mai uşor pentur un învăţător să vină aici şi să lucreze cu ei, să lucreze liniştiţi în clasă. Drumul până la Homorâciu este destul de dificil în acest moment, sunt animale sălbatice, necesită traversarea râului Teleajen, iar pentru noi, pentru conducerea unităţii şcolare cât şi pentru conducerea Primăriei este o ţintă păstrarea aceastei şcoli, construită încă din anul 2005. Conform recensământului pe care l-am făcut acum la data de 1 septembrie 2017, numărul pentru clasa pregătiroare pentru anul şcoar 2018-2019 ne arată că avem încă trei copii pentru clasa pregătitoare, aşa că şcoala are şi în continuare numărul necesar de elevi pentru a funcţiona. Eu fiind de profesie şi învăţător, cred că un copil este bine să înveţe în localitatea sa pentru că este mult mai uşor ca un copil să facă 5-10 minute până la şcoală decât să meargă o oră pe jos. Noi ca şi instituţie şcolară asigurăm tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea în condiţii optime a acestei şcoli, iar cu ajutorul autorităilor locale, transportul cadrelor didactice de la noi din comună este integral plătit”, a declarat Daniel Vlăsceanu, directorul unităţii de învăţământ de care aparţine şi şcoala din satul Cerneşti.

şcoala cu trei elevi foto diana frîncu

Şcoala din satul Cerneşti se află într-o zonă izolată, la 7 kilometri de centrul comunei Izvoarele FOTO Diana Frîncu

De aceeaşi părere sunt şi autorităţile locale care susţin că toate cheltuielile pentru şcoală nu sunt deloc mari mari. Au pus în balanţă costul pentru întreţinerea unei şcoli mici si costul pentru achiziţionarea unui microbuz, care ar necesita şi angajarea unui şofer şi cheltuieli  de combustibil şi cu mentenanţa. Concluzia a fost că este cu mult mai avantajos pentru comunitate păstrarea şcolii din sat.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite