Situaţia dezastruoasă de la Ambulanţa Câmpina: un singur medic asigură urgenţele pentru 12 localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Adriana Nicorescu, singurul medic al Staţiei de Ambulanţă din Câmpina FOTO Diana Frîncu
Dr. Adriana Nicorescu, singurul medic al Staţiei de Ambulanţă din Câmpina FOTO Diana Frîncu

Criză acută de medici la Serviciul de Ambulanţă Prahova (SAJ). Staţia de la Câmpina, care asigură urgenţele pentru trei oraşe şi nouă comune, funcţionează de ani buni doar cu un medic şi 15 asistenţi care lucrează cu patru autoutilitare de intervenţie.

Directorul SAJ spune că, deşi în fiecare lună sunt scoase posturi la concurs, medicii nu se prezintă la examen. În plus, asistenţii medicali care încearcă să se angajeze la Serviciul de Ambulanţă Prahova nu trec examenele pentru că sunt slab pregătiţi.

La Serviciul de Ambulanţă Prahova sunt angajaţi în prezent 14 medici, dar doar jumătate dintre aceştia au pregătirea necesară să deservească ambulanţa tip C2 pentru a interveni la urgenţe majore. Ceilalţi şapte sunt medici de familie care nu au dreptul să intervină la cazurile grave, de ”cod roşu”, aşa cum sunt catalogate oficial, ei asigurând doar consultaţii. Aceştia din urmă au fost trimişi la specializare la Universitatea de Medicină din Bucureşti pentru a obţine atestatul necesar să intervină în cazuri de urgenţă medico-chirurgicală.

”Aceştia şapte sunt proaspăt veniţi, de doi ani, i-am trimis la atestat şi urmează să susţină examenul, care este extrem de dificil. Ca să înţelegeţi, ei sunt medici de familie şi nu au deocamdată competenţa să intervină pe urgenţă în prespital. Nu ştiu cum se intervine în caz de edem pulmonar, infract, traumă majoră. Credeţi-mă că se sperie. Ca să faci faţă şi să deserveşi o ambulanţă tip C2 trebuie să ai o pregătire specială care se face timp de şase luni într-un centru universitar, iar examenul este foarte greu, dovadă că doi dintre medici nu l-au trecut, iar acum urmează să-l susţină din nou”, explică dr. Mădălin Ipatie, directorul Serviciul de Ambulanţă Prahova.

Criza de personal specializat pentru intervenţie în caz de urgenţe grave este şi mai mare la staţia de Ambulanţă de la Câmpina, care deserveşte trei oraşe, Câmpina, Breaza şi Comarnic, DN1, pe tronsonul Comarnic- Băicoi, şi alte nouă comune, printre care se află Valea Doftanei, Secăria, Talea, Proviţa de Sus, localităţi de munte, cu sate izolate şi cu drumuri greu accesibile. La Ambulanţa Câmpina, oficial lucrează doi medici, dar unul dintre ei a fost solicitat să asigure intervenţiile la Ploieşti.

„Sunt, zile în care sunt singurul medic la Ambulanţă de la Sinaia la Băicoi“

”Bineînţeles că este greu. Nu trebuie să uităm că în ultimii ani numărul de solicitări a crescut foarte mult şi treptat s-a ajuns la o suprasolicitare. S-a înfiinţat recent o substaţie a Ambulanţei şi la Comarnic, pentru a asigura cumva urgenţele pe DN1, între Câmpina şi Sinaia, dar şi acest punct de lucru nu este deservit şi de un medic”, a explicat Adriana Nicorescu, singurul medic al Serviciului de Ambulanţă Câmpina.

Aceasta a precizat că atunci când se află deja la un caz, dar este nevoie de prezenţa ei şi la altă urgenţă se cere ajutor fie de la Ploieşti, fie de la Staţia de Ambulanţă din Sinaia unde lucrează alţi doi medici.

”La fel şi eu deservesc Sinaia, atunci când nu este un coleg disponibil în acea zonă. Da, sunt, zile în care sunt singurul medic la Ambulanţă pe o distanţa de la Sinaia până la Băicoi”, a mai spus medicul Adriana Nicorescu.

Şeful SAJ Prahova susţine că în medie, pe zi, la Ambulanţa Prahova sunt în jur de 300 de solicitări, iar staţiei de la Câmpina îi revin aproximativ de 50 de urgenţe zilnice. Pentru că la Ploieşti se află staţia principală a Ambulanţei Prahova, care desreveşte cea mai mare zonă a judeţului, aici trebuie să lucreze în permanenţă doi medici pe timpul zilei şi alţi doi pe tura de noapte.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite