Primul pion din familia condusă de la Prahova de baronul Mircea Cosma a fost condamnat pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Păvăleanu FOTO Arhivă personală
Marcel Păvăleanu FOTO Arhivă personală

Marcel Păvăleanu, un apropiat al familiei baronului local de Prahova, Mircea Cosma, a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Păvăleanu, fost preşedinte al organizaţiei PSD Plopeni, a ajuns să lucreze în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în perioada în care Victor Ponta era premier, chiar dacă era urmărit penal.

Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), în perioada în care prim ministru era Victor Ponta, a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În plus, instanţa a stabilit ca fostul angajat SGG să achite suma de aproape 1.9 milioane de lei drept despăgubiri civile către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, suma de bani reprezentând prejudiciul calculat în acest dosar.

Decizia aparţine Tribunalului Prahova şi nu este una definitivă. Păvăleanu a atacat deja această primă sentinţă la Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care va da o decizie definitivă şi irevocabilă.

După Păvăleanu, potopul

 În aparenţă, acest dosar nu este altceva decât un banal caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu modest, dacă este să comparăm cu restul cauzelor simililare din ţară. În realitate însă, condamnarea lui Păvăleanu, fie şi la închisoare cu suspendare, are un ecou puternic în Prahova.

Fostul angajat SGG este cunoscut drept un apropiat al familiei fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, iar numele lui apare şi într-un alt scandal soldat, în iarna anului 2014, cu cererea de arestare preventivă pe numele lui Cosma senior cât şi pe numele fiului acestuia, deputatul PSD, Vlad Cosma.

Intră în vizorul procurorilor Răzvan Alexe

Faptele pentru care Păvăleanu şi-a primit condamnarea sunt vechi, din perioada septembrie-decembrie 2005, conform portalului instanţelor de judecată. Ancheta a fost demarată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti care a trimis în instanţă dosarul, cu inculpatul în stare de libertate, iniţial  în martie 2011. După cinci termene, Tribunalul Prahova hotărăşte să retrimită cauza la Parchet  “în vederea refacerii urmăririi penale”.

Dosarul a ajuns din nou în faţa judecătorilor abia după doi ani, mai exact în august 2013. Era începutul sfârşitului pentru Marcel Păvăleanu, pentru că două luni mai târziu, adică în 18 octombrie 2013, a fost arestat preventiv la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-o altă cauză, tot de evaziune fiscală, dar în care prejudiciul era uriaş, record pentru Prahova la acea dată: 35 de milioane de euro.

Odată cu Păvăleanu, în acelaşi dosar, ajunge în spatele gratiilor şi Răzvan Alexe, un nume foarte important în schema afacerilor cu bani de la bugetul Consiliului Judeţean din Prahova. Arestarea celor doi în ceea ce presa locală avea să  numească “dosarul Alexe-Păvăleanu” a reprezentat finalul unei epoci pentru Prahova, “descăunarea” baronului local, Mircea Cosma.

Legătura lui Păvăleanu cu familia Cosma

La momentul arestării preventive a lui Marcel Păvăleanu a apărut întrebarea cum de a fost posibil ca o persoană cercetată penal pentru evaziune fiscală să ajungă să lucreze într-una dintre cele mai importante instituţii ale statului, Secretariatul General al Guvernului.

Misterul a fost rezolvat parţial chiar de Mircea Cosma, pe atunci încă în funcţia de preşedinte al CJ Prahova şi fără vreo calitate într-un dosar penal. Cosma a mărturisit pentru Mediafax că PSD Prahova l-a ales pe economistul Marcel Păvăleanu să lucreze la SGG. Până atunci, acesta fusese membru în Consiliul de Administraţie al unui parc industrial din Ploieşti, al cărui acţionar unic era chiar Consiliul Judeţean Prahova.

Înainte să ajungă în aşa funcţii înalte, Păvăleanu a condus organizaţia PSD de la Plopeni, dar s-a implicat activ în campaniile electorale ale social-democraţilor prahoveni. De altfel sunt de notorietate fotografiile care au apărut în mediul online şi în care Păvăleanu a fost surprins în imediata apropiere a liderilor PSD. Mircea Cosma nu a negat vreodată că nu l-ar cunoaşte pe Marcel Păvăleanu, ba din contră, la momentul arestării i-a luat apărarea.

Într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro, Cosma spunea despre Păvăleanu că nu este “un băiat de pe stradă”, ci un “băiat cu şcoală”, încercând să justifice astfel prezenţa acestuia în SGG din februarie până în mai 2013, perioadă în care era anchetat de procurori pentru evaziune fiscală.

Cum au ajuns procurorii de la Păvăleanu la Cosma

În ziua arestării cuplului Alexe-Păvăleanu, adică 19 octombrie 2013, Mircea Cosma era încă un om liber. Probabil că intuia că într-un timp foarte scurt urma să ajungă şi el în faţa procurorilor din Ploieşti în calitate de suspect şi asta pentru că, în acel dosar de mare evaziune fiscală, au fost arestaţi, pe lângă Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe, alţi importanţi oameni de afaceri din Prahova, ale căror firme au fost implicate în contracte derulate de Consiliul Judeţean, dar şi de alte autorităţi publice locale.

 Este vorba despre Ionescu Dragoş-Ioan (SC CONTI SA), Nicolae Onea (SC Coni SRL), Ţărîndă Marian-Răducu şi Ţărîndă Andrei-Costin (Asfalt Sud Expert), Soare Gheorghe ş.a. Trei luni mai târziu, Mircea Cosma era citat în calitate de suspect la sediul DNA din Ploieşti pentru a fi audiat într-un dosar disjuns din “Alexe-Păvăleanu”. El şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, fuseseră denunţaţi de o parte dintre oamenii de afaceri arestaţi în toamnă şi erau cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Coincidenţă sau nu, la puţin timp după ce familia Cosma a bifat vizita la DNA, inculpaţii din dosarul mamă de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, inclusiv Păvăleanu, au fost plasaţi în arest la domiciliu sau chiar sub control judiciar, aşa cum a fost cazul lui Răzvan Alexe, care s-a dovedit ulterior a fi unul dintre denunţătorii din multe alte cauze de corupţie.

Singurul condamnat

Din toată această încrengătură, singurul pion care a picat deocamdată este Marcel Păvăleanu. A fost condamnat, pe fond este adevărat, la închisoare cu suspendare, dar şi obligat la plata unei importante sume de bani. El aşteaptă însă sentinţa în cel de-al doilea dosar, în care este inculpat alături de Răzvan Alexe şi ceilalţi oameni de afaceri despre care se spune că l-au denunţat pe Cosma. Acest dosar se află tot pe rolul instanţei penale a Tribunalului Prahova şi se află în faza de audiere de martori şi de studiere a rapoartelor de expertiză.

Mircea Cosma şi fiul său, Vlad Cosma au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Ploieşti, fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi luare de mită, respectiv trafic de influenţă. Acest dosar se judecă încă, dar nu în Prahova, ci la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asta datorită calităţii de parlamentar pe care o are Vlad Cosma.

Cei doi sunt urmăriţi penal şi într-un alt dosar de forţă al DNA Ploieşti, în care co- inculpaţi sunt  deputatul Sebastian Ghiţă şi Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta. Este vorba desprte dosarul Hidro Prahova, în care fostului premier şi mama acestuia au fost  au fost audiaţi şi ei, dar în calitate martori. În acest ultim dosar cu un prejudiciu estimate la suma de 2,3 milioane de euro, se anchetează deturnarea unor fonduri europene destinate canalizării localităţii Comarnic.

Practic, această reţea sau mare famiglie din Prahova, începe cum bine se vede, de la un simplu preşedinte de organizaţie de partid şi duce către Parlamentul României, via Consiliul Judeţean Prahova, condus de Mircea Cosma în perioada 2000 până în 2014, cu precizarea că în perioada 2005-2008 a ocupat doar funcţia de preşeidinte al acestei instituţii.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite