Personaje-cheie dintr-un dosar în care este cercetat Sebastian Ghiţă au recunoscut că au luat mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exact un an de la dispariţia lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA din Ploieşti au început să facă primele demersuri către instanţă în dosarul Hidro Prahova, prima anchetă penală care l-a vizat pe deputatul prahovean.

Procurorii anticorupţie din Ploieşti au încheiat două acorduri de recunoaştere în acest dosar, unul cu Dumitru Pantea, fostul director general al SC Hidro Prahova, şi al doilea cu Ionuţ Ionescu, managerul unităţii de implementare a proiectului pe fonduri europene derulat de societatea menţionată.

În dosarul Hidro Prahova au fost audiate, în calitate de suspecţi, nume importante din viaţa politico-econimică din România, de la Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, până la Vlad Cosma, fost deputat PSD sau Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi lider al Partidului Social Democrat în judeţ.

Ca martori în această cauză au fost cita'i şi Victor Ponta, fostul prim-ministru, dar şi Cornelia Naum şi Alexandra Herţanu, mama respectiv sora lui Victor Ponta.

Audierile şi denunţurile făcute de suspecţii din dosarul Hidro Prahova au dus un an mai târziu către afacerile suspecte derulate la nivelul primăriei Sectorului 1 din Bucureşti, condusă la acea dată de Andrei Chiliman, arestat şi el la solicitarea procurorilor ploieşteni.

Ce mită au luat şefii din Hidro Prahova pentru a favoriza anumite firme în câştigarea licitaţiilor

Practic, dosarul Hidro Prahova, care se află încă în faza de urmărire penală la DNA Ploieşti, reprezintă sursa celor mai mari dosare de corupţie instrumentate de această structură de Parchet.

Luni, 18 decembire, DNA Ploieşti anunţă prin intermediul unor comunicate de presă că a încheiat acorduri de recunoaştere cu două dintre cele mai importante personaje din această anchetă. Este vorba despre Dumitru Pantea, directorul Hidro Prahova – societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova - beneficiarul proiectului de modernizare a reţelelor de canalizare din mai multe localităţi din judeţ, proiect finanţat cu 160 de milioane de euro fonduri europene. Cel de-al doilea personaj cheie este Ionuţ Ionescu, manager al Unităţii de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A.

Atât Pantea, cât şi Ionescu, au recunoscut că au luat mită pentru a favoriza anumite societăţi comerciale în timpul derulării licitaţiilor privind proiectul de modernizare a sistemelor de canalizare.

Conform DNA, “Pantea Dumitru, la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câştigarea, la o licitaţie, a contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare lucrări” cu SC Hidro Prahova SA.

Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin: 

- furnizarea de date şi informaţii de la comisia de evaluare a ofertelor şi furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei pentru câştigarea contractului de achiziţie publică,
- desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor, 
- punerea la dispoziţia firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploieşti, la căile de atac formulate de către participanţii nemulţumiţi la licitaţie (informaţii ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor – C.N.S.C. şi la Curtea de Apel Ploieşti pentru a se menţine decizia de atribuire a contractului).

Ulterior, întrucât contractul iniţial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăţi în avans către firma câştigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condiţiilor de atribuire a contractului de consultanţă şi încheierea unui act adiţional care prevedea plata avansului.

În prezenţa avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv”, se arată în comunicatul de presă.

dumitru pantea director hidro prahova foto ziarulincumod.ro

Dumitru Pantea, fostul director general al Hidro Prahova FOTO ziarulincomod.ro

Pantea a bătut palma cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

În cazul celui de-al doilea inculpat care a recunoscut că a luat mită, procurorii au reţinut următoarele:

“În perioada iunie - iulie 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanţare europeană având ca obiect „Reabilitarea şi extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova”, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian, în calitate de manager Unitatea de Implementare a Proiectelor în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a acceptat promisiunea şi a primit de la un om de afaceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 10.000 lei, în schimbul aprobării ofertei depuse de o societate comercială.

Practic, prin această acţiune, omul de afaceri, care deţinea informaţii despre posibilitatea ca anumite firme să fie „sprijinite” în atribuirea contractelor de lucrări, s-a asigurat că societatea respectivă nu va întâmpina obstacole în procedura de atribuire a lucrării, în cazul în care oferta era eligibilă, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
În perioada mai – iunie 2014, într-un context asemănător privind proiectul „Extindere reţea canalizare în oraşele Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, judeţul Prahova” inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian, în aceeaşi calitate, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 10.000 lei, în schimbul facilitării derulării unui contract de prestări servicii, încheiat de acesta din urmă cu sprijinul managerului de proiect”, se arată în comuniatul DNA.

Procurorii susţin că Ionuţ Ionescu, în prezenţa avocatului, “a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia”, se mai arată în comunicatul citat.

Ionescu a acceptat pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi 120 de muncă în folosul comunităţii.

Ambele acorduri de recunoaştere a vinovăţiei urmează să fie soluţionate de Tribunalul Prahova.

Ce implicare are Sebastian Ghiţă în dosarul Hidro Prahova

Dosarul Hidro Prahova este primul dosar de corupţie în care deputatul Sebastian Ghiţă a fost audiat în calitate de suspect, la acea dată, în februarie 2015, având calitatea de deputat. El este acuzat în acest dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Conform unui comunicat remis presei în februarie 2015, “Sebastian Ghiţă, deputat în Parlamentul României (la acea dată n.r.), care a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar ) şi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.
Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând: 

- deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),

- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit)”, conform DNA.

Sebastian Ghiţă a fugit din România în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016. Acesta tocmai ce pierduse alegerile parlamentare organziate în decembrie, rămăsese fără imunitate parlamentară şi risca să fie arestat preventiv la solictarea procurorilor DNA Ploieşti într-unul dintre cele cinci dosare de corupţie în care este cercetat la această structură de Parchet.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite