O cruce, o pensulă şi un cârnat de 62 de kilometri au dus Prahova în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea Caraiman a intrat în 2014 în Cartea Recordurilor FOTO Adevărul
Crucea Caraiman a intrat în 2014 în Cartea Recordurilor FOTO Adevărul

Prahova deţine trei recorduri omologate în Guiness Book, pentru cea mai înaltă cruce din lume, cea mai mare pensulă de pictură din lume cu care s-a pictat vreodată, dar şi cel mai mare cârnat omologat oficial.

Românii se dovedesc mari amatori în doborât recorduri mondiale, iar judeţul Prahova deţine trei dintre ele.

În 2014, Crucea Eroilor Neamurilor, cunoscută de toată lumea mai ales cu numele de „Crucea de pe Caraiman”, a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată la peste 2.291 metri.

Crucea a fost, încă din momentul finalizării lucrărilor de execuţie, o construcţie comparabilă ca realizare inginerească şi simbolistică, cu turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertăţii din New York sau Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial, monumentul se găseşte la altitudinea de 2.291 metri, are o înălţime totală de 39.3 metri (din care 8.35 metri reprezintă soclul) şi o deschidere a braţului orizontal de circa 15 metri.

Crucea, ridicată încă de la început cu scopul de a fi văzută de la o distanţă cât mai mare, a fost realizată din iniţiativa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926-1928 „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei” aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

Pensula din Câmpina, omagiu pentru Nicolae Grigorescu

În 2009, Câmpina, al doilea municipiu din Prahova, intra în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pensulă de pictură din lume, cu care s-a pictat vreodată, cu o greutate de 50 de kilograme şi o lungime de 4,3 metri.

Recordul a fost inspirat de faptul că numele oraşului se leagă pentru totdeauna de Nicolae Grigorescu, care şi-a trăit, aici, ultimii ani ai vieţii. O variantă luată în calcul în Câmpina pentru intrarea în Guiness Book era, în acelaşi an, cel mai mare lanţ de flori, însă ideea nu a putut fi pusă în practică pentru că acesta ar fi depăşit graniţele localităţii. 

image

Pensula-gigant din Câmpina FOTO campinaph.ro

Pictorul Mihai Boroiu a avut în 2009 misiunea de a picta cu uriaşul instrument, pentru ca reprezentantul The Guiness World of Records să certifice intrarea Câmpinei în Cartea Recordurilor. Având o greutate considerabilă, pensula a putut fi mânuită doar pentru pictarea literei „C“, de la Câmpina.

Un cârnat de 62 de kilometri

În 2014, de Ziua Naţională, în prezenţa reprezentanţilor de la Cartea Recordurilor, ploieştenii au doborât recordul pentru cel mai mare cârnat omologat oficial.

Cârnatul cu o lungime de 62,745 kilometri, mai mare cu aproape 3 kilometri faţă de ceea ce şi-au propus iniţial organizatorii, a fost pregătit în parcarea unui mall din oraş. 

image

Cârnatul de peste 62 de km a fost măsurat într-o oră şi jumătate FOTO Facebook / Ploieşti Shopping City

Peste 50 de tone de carne de porc românesc au fost folosite la prepararea cârnatului, precum şi o membrană industrială, comandată special. 36 de angajaţi ai unei firme de mezeluri au muncit mai bine de 18 ore pentru realizarea cârnatului pentru măsurarea căruia a fost nevoie aproape o oră şi jumătate.

Record ratat

În 2011, Ploieştiul a fost foarte aproape în a stabili un alt record Guiness Book, pentru cel mai mare dans sincron. Deşi era nevoie doar de 3.000 de persoane, aproape 6.000 au dansat timp de 10 minute, în acelaşi timp, pe melodia Meneaito.

Dansul nu a fost omologat dintr-o greşeală administrativă. Organizatorii au formulat descrierea evenimentului ca „largest dance“ şi nu „largest Meneaito Dance“. Eroarea a fost suficientă pentru ca cei de la Guiness Book of World Records să clasifice evenimentul de la Ploieşti in aceeasi categorie cu o coregrafie din 2008, din Liverpool, Marea Britanie, la care au participat peste 26.000 de dansatori. 

image

Dansul ratat de Cartea Recodurilor FOTO arhivă Adevărul Ploieşti

Vă mai recomandăm

Crucea de pe Caraiman, superlativele unei construcţii de Cartea Recordurilor. Cum a fost urcat giganticul schelet metalic pe creasta muntelui

Recordurile Iolandei Balaş. Fosta mare atletă a reuşit performanţe fără egal în sportul mondial: 14 recorduri mondiale, dintre care 12 consecutive

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite