FOTO Cătina şi măceşele „made in Prahova“ iau drumul Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele, adunate bob cu bob, vor ajunge la consumatorii din Germania sub formă de sucuri, suplimente sau cosmetice. FOTO Dana Mihai
Fructele, adunate bob cu bob, vor ajunge la consumatorii din Germania sub formă de sucuri, suplimente sau cosmetice. FOTO Dana Mihai

Fructe de pădure fără căutare pe piaţa din România ajung în fiecare an în casele nemţilor, sub formă de sucuri, suplimente şi cosmetice. Silvicultorii din Prahova exportă de aproape 40 de ani, în Germania, cătină, măceşe şi păducel. Producţia din această toamnă este de 200 de tone.

Sute de saci speciali, porţionaţi la 25 de kilograme, aşteaptă cuminţi, ca în fiecare an, în frigiderele imense de la Ocolul Silvic Ploieşti, camionul de Germania. Producţia de fructe sălbatice pădurile prahovene a fost, şi anul acesta, foarte bună. Mai puţin cea de cătină, pentru că s-au recoltat doar 60 de tone, adică jumătate din ceea ce natura oferea în alţi ani. Dar a compensat cea de măceşe, care a fost de 120 de tone, cea mai bună producţie din ultimul deceniu, şi cea de păducel, cam 15 tone până acum.

În total, cam 200 de tone, din care românii nu vor apuca să guste şi nici să le folosească, pentru că piaţa din ţara noastră tinde spre zero. Tooată cantitatea va pleca în Germania. Nici măcar individual românii nu se dau în vânt după aceste fructe pline de calităţi vindecătoare, oferite cu generozitate de natură. O dovadă sunt vânzătorii ambulanţi din pieţele ploieştene sau de pe marginea DN 1 care, dacă nu vând mure sau zmeură, rămân cu grămezile de cătină „pe stoc“.

Dar fructele care nu sunt băgate în seamă de români, sunt foarte preţuite de europeni. O „slăbiciune“ pe care o explotează, de aproape 40 de ani, şi angajaţii de la Direcţia Silvică Prahova. Aceştia cumpără de la particulari fructele culese cu mare greutate şi le revând unei firme care, la rândul ei, alimentează preponderent piaţa din Germania.

Deocamdată, legislaţia nu permite vânzarea directă către beneficiari, dar, chiar şi aşa, o tonă de cătină pleacă din Prahova cu aproximativ 1.000 de euro, iar cea de măceşe şi păducel cu 550-600 de euro pe tonă.

O muncă migăloasă pentru culegători

Munca cea mai grea o fac culegătorii, oameni din satele de munte din Prahova care obţin la sediile ocoalelor silvice 1,6 lei pentru fiecare kilogram de măceşe, 1,7 lei pentru unul de păducel şi 3,1 lei pentru unul de cătină. Este o muncă extrem de migăloasă, mai ales în cazul cătinei, un arbust ţepos de pe care fructele minuscule sunt desprinse boabă cu boabă. Familii întregi muncesc zi-lumină pentru a strânge câteva kilograme de boane de cătină, fruct numit şi „ginsengul“ românesc pentru nenumăratele beneficii pentru sănătate.

Fructele ajung la Ocolul Silvic Ploieşti unde sunt cântărite, ambalate şi  congelate la -30 de grade, apoi sunt depozitate în frigidere imense, la -19 grade, formă în care pleacă şi la export. „De la noi, fructele pleacă congelate, ambalate în saci plastifiaţi, de 25 de kilograme. Sezonul de cătină şi măceşe s-a încheiat pe 30 septembrie, dar cel de păducel va mai dura câteva zile, în funcţie de vreme. Recoltarea a fost întârziată şi de ploi şi temperaturile scăzute“, ne-a spus Dănuţ Donţu, şef de formaţie la Ocolul Silvic Ploieşti.

În Germania, fructele sunt folosite în industria alimentară şi farmaceutică şi ajung în casele nemţilor sub formă de suc, siropuri, suplimente, uleiuri, tincturi şi produse cosmetice.

Cătina, planta - minune a României

Cătina care creşte în mod spontan în România are, dintre toate varietăţile naturale sau cultivate, cele mai multe proprietăţi active. Fructele de cătină constituie cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi, conţine cantităţi mari de vitamina C, tot complexul de vitamine B, dar şi acizi graşi esenţiali.

Potrivit studiilor citate de descopera.ro, uleiul de cătină este folosit şi în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, urticariei şi stărilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii şi hepatice, anemiei, asteniei şi chiar stresului. Utilizările cătinei în geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetările recente o recomandă şi în oncologie - medicii din Marea Britanie au descoperit capacitatea cătinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.

De asemenea, este eficientă şi în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale sau boli cronice pulmonare.

Mai puteţi citi

FOTO Cum s-a întors furatul la cântar împotriva afacerii cu zmeură din Prahova. Germanii au uitat drumul spre Gornet

Virtuţile terapeutice ale uleiului de cătină


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite