Două confirmări de boală a limbii albastre în Prahova
0Boala limbii albastre la bovine şi ovine a fost confirmată şi în Prahova, în două localităţi de la limita cu Buzău, primul judeţ în care au apărut astfel de cazuri în România.
Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, este vorba despre localităţile Cărbuneşti şi Ariceştii Zeletin.
În cazul primei localităţi, boala a fost confirmată la două oi şi o vacă de la o stână, iar în al doilea caz la două ovine dintr-o gospodărie.
În Prahova există suspiciuni şi în alte şapte localităţi, din nord-vestul judeţului, tot la limita cu Buzăul. “Am recoltat probe în cazurile de animale cu suspiciuni din cele şapte localităţi şi le-am trimis la Laboratorul naţional de referinţă de la Institutul de diagnostic şi sănătate animală. Aşteptăm rezultatul analizelor pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii”, ne-a spus Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.
Celelalte şapte localităţi din Prahova unde mai există suspiciuni sunt Bertea, Aluniş, Poseşti, Slănic, Vărbilău, Starchiojd şi Bătrâni, comune în care există efective mărite de animale, iar oamenii se ocupă cu creşterea vacilor şi a oilor.
Medicii de la DSVSA Prahova au luat măsuri de dezinfecţie a zonelor afectate şi limitare a extinderii bolii în localităţile limitrofe.
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia imediat măsuri pentru prevenirea şi limitarea transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare la 73 de bovine şi 5 ovine.
Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie corect informată despre specificul bolii “Bluetongue”. Apărută pentru prima oară în România, boala limbii albastre nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor.
Este însă obligatoriu, susţin specialiştii DSVSA, ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe imediat autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii. Această boală produce pagube însemnate prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.
Focare de boală au fost semnalate şi în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.
Prefectura Judeţului Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale.
Pe aceeaşi temă
VIDEO Boala limbii albastre: Filtre de poliţie şi... cam atât!