Daniel Petre, fostul şef al Finanţelor Publice Prahova, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Petre, fostul şef al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Prahova, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar deferit justiţiei de procurorii DNA Ploieşti, a decis, marţi, Curtea de Apel Ploieşti. Decizia vine după ce, pe fond, Daniel Petre a fost achitat de judecătorii din cadrul Tribunalului Prahova.

Curtea de Apel Ploieşti a decis de asemenea să confişte de la Petre suma de 40.000 de lei şi l-a oblgiat să achite 7000 de  lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pe lângă aceste pedepse, instanţa de apel a hotărât să interzică  fostului şef al Finanţelor Ploieşti să ocupe funcţia de administrator public, respectiv orice funcţie de conducere în cadrul finanţelor publice, pe o durată de 2 ani.

“(…) admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva sentinţei penale nr. 360 din data de 27 iulie 2016 pronunţată de Tribunalul Prahova, privind pe inculpatul Petre Daniel Cristian, pe care o desfiinţează şi în rejudecare: (…) condamnă pe inculpatul Petre Daniel Cristian la pedeapsa de 3 ani închisoare. Conform art. 65 alin.2 rap. la art. 254 alin.1 Cod penal din 1969 aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a) teza a doua, lit.b) şi lit.c) Cod penal din 1969, ultimul vizând dreptul de a ocupa funcţia de administrator public, pe o durată de 2 ani, care se execută potrivit art.66 Cod penal din 1969. II.- În temeiul art. 254 alin.1 Cod penal din 1969 rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal ( faptă din luna aprilie 2013) condamnă pe inculpatul Petre Daniel Cristian, la pedeapsa de 3 ani închisoare. Conform art. 65 alin.2 rap. la art. 254 alin.1 Cod penal din 1969 aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a) teza a doua, lit.b) şi lit.c) Cod penal din 1969, ultimul vizând dreptul de a ocupa orice funcţie de conducere în cadrul finanţelor publice, pe o durată de 2 ani, (…) contopeşte pedepsele de mai sus şi dispune ca inculpatul Petre Daniel Cristian să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară prev. de art. 64 alin.1 lit.a) teza a doua, lit.b) şi lit.c) Cod penal din 1969, ultimul vizând dreptul de a ocupa funcţia de administrator public şi orice funcţie de conducere în cadrul finanţelor publice, pe o durată de 2 ani, care se execută potrivit art. 66 Cod penal din 1969. În baza art.86 ind.1 Cod penal din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe durata termenului de încercare de 6 ani”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Conform aceleiaşi sentinţe, Daniel Petre nu va avea dreptul ca, în perioada de încercare de şase ani, să ia legătura cu marotrii din această cauză, respective denunţătorul său Răzvan Alexe, dar nici cu Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova şi cu fiul acestuia, Vlad Cosma.

Fostul şef al Finanţelor Publice Prahova a fost arestat în data de 4 februarie 2015 la solicitarea procurorilor DNA Ploieşti care îl acuzau atunci de corupţie. Petre a fost deferit justiţieitrei luni mai târziu, iar după doi ani de judecată a fost făsit vinovat petnru două fapte de luare de mită.

A fost acuzat că a luat mită în valoare de 60.000 de lei, la data faptelor având  funcţiile de director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, cu atribuţii delegate de administrator public, şi ulterior director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova.

Conform recchizitoriului, Petre a primit în trei rânduri, în perioada aprilie — mai 2012, de la un denunţător sumele de 20.000 lei, 10.000 lei, respectiv 20.000 lei (în total 50.000 lei), pentru ca, în calitatea sa de director executiv adjunct al Direcţiei Economice din cadrul CJ Prahova, să favorizeze o societate la care persoana respectivă avea interese economice, în sensul atribuirii unei lucrări finanţate din fondurile CJ privind modernizarea unui drum judeţean.

De asemenea, inculpatul a promis că va face demersuri şi în legătură cu efectuarea cu prioritate a plăţilor către această societate şi pentru suplimentarea cu 20% din valoarea totală a lucrării, pe parcursul derulării contractului.

În aprilie 2013, Daniel Petre, care era atunci director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, a primit de la acelaşi denunţător suma de 10.000 lei, pentru a favoriza aceeaşi societate comercială, cu ocazia unui control derulat de către inspectorii din subordinea sa.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite