Criza vaccinului împotriva rujeolei contină în Prahova. 9500 de copii au rămas neimunizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criză de vaccin ROR în Prahova, în condiţiile în care România se confruntă cu cel mai mare focar de rujeolă din Uniunea Europeană, conform Organizaţiei Monidale a Sănătăţii. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, la nivelul judeţului, la medicii de familie din judeţ se aflau 3152 de doze de vaccin ROR, asta în condiţiile în care necesarul este de trei ori mai mare.

Conform unor informaţii transmise ziarului Adevărul de Biroul de Presă al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, de la începutul anului şi până în prezent au fost depistate opt cazuri de persoane care au contactat virusul rujeolic.

Potivit sursei citate, cele opt cazuri de rujeolă au fost confirmate la pacienţi cu vârsta de 11 luni, 3 ani (două cazuri), 5 ani, 8 ani, 11 ani, 28 de ani şi 48 de ani, cei mai mulţi fiind din Ploieşti (unde au fost raportate 4 cazuri), Boldeşti –Scăieni (1 caz), Azuga (1 caz) şi comuna Corlăteşti (un caz). Numărul mic de bolnavi din judeţ nu poate determina autorităţile să anunţe că în Prahova există un focar de infecţie, însă este alarmant faptul că numărul lor este în creştere.

Sunt două motive pentru care s-a ajuns în această situaţie, spun medicii din cadrul DSP Prahova. În primul rând refuzul părinţilor de a respecta schema de vaccin recomandată copiilor care au împlinit vârsta de un an, dar şi o lispă a stocurilor de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion în cabinetele medicilor de familie.

În Prahova, în luna mai 2017, nu mai puţin de 9500 de copii sunt restanţieri la vaccinarea ROR, asta în condiţiile în care medicii de familie şi DSP au în stoc 3433 de doze. Dintre cei 9000 de copii, mulţi nu au făcut vaccinarea completă ( la un an şi dublată la 7/8 ani), dar şi copiii ai căror părinţi au refuzat să se prezinte la medic.

Direcţia de Sănătate Publică Prahova nu are în prezent un răspuns referitor la reazolvarea crizei de vaccin ROR. În data de 5 iulie, autorităţile locale anunţau doar că s-a rezolvat problema legată de vaccinul  hexavalent şi că Ministerul Sănătăţii a început distribuirea în teritoriu a dozelor care vor ajunge “în zilele următoare” la medicii de familie, fără să se precizeze data la care părinţii se pot prezenta la cabinete pentru imunizarea copiilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite