Castelul Pelişor, tur gratuit, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3.000 de persoane ajung în fiecare an, de Noaptea Muzeelor la Castelul Peleş, fosta reşedinţă de vară a regelui Carol I. Muzeografii castelului au decis, însă, ca în acest an, centrul de greutate al evenimentelor din Noaptea Muzeelor să fie Pelişorul.

Alegerea nu este întâmplătoare pentru că anul acesta este marcat un dublu eveniment aniversar la Muzeul Naţional Peleş şi anume împlinirea a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I şi 140 de ani de la naşterea Reginei Maria.

Vizitatorii sunt invitaţi, astfel, să descopere tainele Castelului Pelişor, reşedinţa principiară şi regală a lui Ferdinand şi a Mariei, construită din dorinţa regelui Carol I pentru cei doi principi moştenitori.
Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, de către arhitectul ceh Karel Liman (1855-1929), şi a fost inaugurat un an mai târziu, la 24 mai1903.

Prin decoraţia sa interioară, Castelul Pelişor dezvăluie personalitatea romantică, misterioasă, şi îndrăzneaţă, promotoare a unei arte noi şi insolite a Reginei Maria, prin stilul ales de ea pentru această ,,casă de vis”, anume Arta 1900 (Art Nouveau). Întreg Pelişorul păstrează amintirea pregnantă a celei care avea să devină regina tuturor românilor, fiind şi locul în care Regina Maria a trecut în eternitate.

Castelul Pelişor şi-a deschis deschis porţile pentru publicul larg în urmă cu 22 de ani, devenind muzeu, singurul în stilul Art Nouveau din România. Vizitatorii sunt aşteptaţi sâmbătă la tururi gratuite, în intervalul orar 17.00 – 22.00. Ultima intrare este la ora 21.15.

Pe aceeaşi temă

FOTO Cum s-a construit Castelul Pelişor, secretele unui proiect unic comandat de Carol I. Regina Maria şi-a satisfăcut aici cele mai ascunse dorinţe. Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori. „Casa de vis“, ce îmbină elemente germane cu unele româneşti, ilustrează gusturile Reginei Maria şi crezul acesteia în materie de frumos. De altfel, întreg Pelişorul păstrează amintirea pregnantă a celei care avea să devină regina tuturor românilor, fiind şi locul în care Regina Maria a trecut în eternitate.

Zece secrete ale Castelului Peleş. Ce au îngropat meşterii la temelia superbei construcţii din Sinaia şi cât a costat apartamentul Împăratului Franz Joseph. Castelul Peleş este considerat cea mai importantă clădire istorică din România, având caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. „Adevărul“ vă prezintă câteva secrete ale Peleşului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite