Care este diferenţa între smoothie şi un banal suc de fructe. Ce crudităţi trebuie să combini ca să nu ai probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smoothie

„Smoothie”, o băutură preparată din fructe şi legume proaspete, pasate la rece, a câştigat tot mai mult teren în faţa micului dejun clasic. Fie că este consumat de persoanele care sunt la dietă sau de cei care preferă o alimentaţie bazată exclusiv pe crudităţi, smoothie este tot mai apreciat şi recomandat de medicii nutriţionişti.

Motivul? Smoothie este considerat „mătura” stomacului şi asta datorită fibrelor care nu sunt înlăturate aşa cum se întâmplă atunci când preparăm un suc din fructe.

Distingem un suc din fructe de un smoothie tocmai prin faptul că, în cazul primului, nu vom găsi în pahar pulpa fructului, aceasta fiind înlăturată intenţiont total sau parţial încă din timpul preparării. Mai mult, pentru un aport de proteine, în smoothie se pot adăuga seminţe, lapte, ouă, fructe de mare şi chiar carne, ultimele două produse preparate termic.

Unii consideră că este un sacrilegiu să faci doar suc din fructe şi să arunci pulpa fructului, acolo unde se găsesc carbohidraţii care ajută la digestie, însă părerile sunt împărţite şi, până la urmă, ţine doar de fiecare în parte cum consideră să consume crudităţile.

Atunci când vă hotărâţi să începeţi o dietă bazată pe crudităţi, este bine să ştiţi că în prepararea unui smoothie nu este indicat să combinaţi oricum fructele şi legumele, ci trebuie să ţineţi cont de anumite reguli pentru a nu avea probleme de digestie.

Ce produce „război” în stomac

Astfel, proteinele nu se combină niciodată cu amidonoasele, adică legumele bogate în amidon. De exemplu nu combinăm migdale, nuci, alune de pădure, caju, seminţe de dovleac, de floarea soarelui, susan cu fasole, năut, linte, cartofi, dovleac şi cereale. De asemenea laptele, peştele, oul sau carnea nu au ce să caute împreună cu amidonoasele.

Nu combinaţi niciodată varza, sparanghelul, ierburile, ceapa, păstârnacul, mazărea, dovleceii de vară, porumbul, ardeiul, napii, seminţele şi cerealele germinate cu fructele acide: mure, zmeruă, căpşuni grapefruit, lămâie, lămâie verde, portocale, mandarine, ananas, prune proaspete, rodii.

De asemenea nu combinaţi amidonoasele cu fructele sub-acide: mere, caise, coacăze negre, smochine proaspete, struguri, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, cireşe şi nici cu fructele dulci: banane, curmale, smochine uscate, kaki, stafide sau alte fructe uscate.

Care sunt perechile ideale în preparearea unui smoothie

Produsele bogate în proteine (nuci, alune, seminţe etc) şi produsele bogate în amidon se potrivesc perfect cu varza, sparanghel, sfeclă, morcovi, castravete, ierburi, ceapă, păstârnac, mazăre, dovlecei de vară, porumb, ardei dulce, napi, ridichi, seminţe şi cereale germinate (încolţite).

Fructele acide: mure, zmeruă, căpşuni grapefruit, lămâie, lămâie verde, portocale, mandarine, ananas, prune proaspete, rodii se potrivesc perfect cu fructele sub-acide: mere, caise, coacăze negre, smochine proaspete, struguri, kiwi, mango, nectarine, piersici, pere, cireşe

Sunt tolerate, în funcţie de fiecare persoană, combinaţiile între produsele cu conţinut ridicat de proteine: migdale, nuci, alune de pădure, caju, seminţe de dovleac, de floarea soarelui, susan cu fasole, năut, linte, cartofi, dovleac şi cereale şi fructele acide sau semi-acide.

La fel, tolerată este şi combinaţia între fructele acide (citrice etc) cu fructe dulci sau uscate (banane, smochine, stafide etc).

În plus, este recomandat ca pepenele roşu să fie consumat singur, fără să fie combinat cu un alt fruct sau legumă.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite