Sursa îmbolnăvirii cu SHU a unei fetiţe din Argeş, încă necunoscută. Ancheta a stabilit însă de la ce nu s-a îmbolnăvit micuţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele probelor recoltate în cadrul anchetei epidemiologice declanşate în Argeş după îmbolnăvirea fetiţei de un an şi opt luni înternată la Spitalul Marie Curie din Bucureşti arată că în apa potabilă şi alimentele recoltate până acum nu s-a identificat bacteria E. coli verotoxigenă.

DSP şi DSVSA Argeş au declanşat pe 15 mai, la două zile de la diagnosticarea cu SHU a fetiţei din Piteşti şi la patru zile de la manifestarea primelor simptome specifie, o anchetă epidemiologică, atât la domiciliul micuţei, în Piteşti, cât şi la domiciliul bunicilor din oraşul Topoloveni pentru identificarea sursei îmbolnăvirii copilului.
Epidemiologii au recoltat mai multe probe de alimente consumate de copil (iaurt, lapte de vacă fiert şi crud) şi de apă potabilă utilizată în familie (apă potabilă robinet din cele două bucătării, dar şi apă de la izvor subteran din Piteşti, aflat în apropierea locuinţei părinţilor).

Toate probele au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti pentru efectuarea examenelor microbiologice, care astăzi a făcut publice rezultatele analizelor: niciunul dintre alimentele găsite în frigiderul familiei nu poate fi incriminat pentru îmbolnăvirea fetiţei.

„Au fost primite rezultatele probelor recoltate din cele 2 gospodării - care ne arată că nu s-a identificat E. coli verotoxigenă în apă potabilă şi alimentele recoltate”, a declarat Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş.

Practic, nu se cunoaşte încă sursa îmbolnăvirii fetiţei, însă epiodemiologii au exclus din lista elementelor susceptibile câteva posibile repere. Pe măsură ce zilele trec, şansele identificării sursei îmbolnăvirii copilului scad. O arată experienţa valului de îmbolnăviri cu SHU declanşat în Argeş la sfârşitul lunii ianuarie, pentru care anchetele epidemiologice demarate foarte târziu n-au reuşit să stabilească nici până acum ce anume este vinovat de infestările care au dus la moartea celor trei din cei 14  bebeluşi din judeţ diagnosticaţi atunci cu sindrom hemolitic uremic.

Micuţa este în stare critică, dar stabilă

Fetiţa din Piteşti transferată vineri la spitalul Marie Curie din Bucureşti se află încă la dializă. „Am vorbit cu d-na. doctor Bălgrădean de la Spitalul Marie Curie care mi-a confirmat că la acest moment starea de sănătate a copilului de un an şi opt luni din Piteşti este încă critică, dar stabilă, fiind monitorizată în permanenţă. Copilul se află internat în secţia de nefrologie, fiind dializat imediat după prezentare”, a declarat Cristian soare, prefectul judeului Argeş. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite