Stejarul şi beneficiile pentru sănătate. Decoctul din coajă de stejar şi cafeaua de ghinde, remedii naturale eficiente în multe problemele
0Deşi cu o eficienţă demonstrată de secole, stejarul nu are popularitatea altor plante medicinale utilizate frecvent ca remedii naturiste.
"Stejarul face parte din familia Fagaceae şi poate fi întâlnit din câmpie până la 1000 m altitudine. În scop terapeutic se folosesc: scoarţă de ramuri tinere, recoltată în aprilie-mai, frunzele, ce se recoltează în iunie şi fructele (ghinde) care pot fi recoltate în septembrie-octombrie”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.
Vindecă o serie de inflamaţii şi infecţii
Stejarul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente şi tonifiante.
Preparatele din coajă şi fructe de stejar sunt remedii naturiste eficiente pentru boli ale stomacului, pentru hemoroizi, fistule anale, leucoree, faringite, gingivite dar şi pentru degerături, arsuri şi transpiraţia excesivă a membrelor.
“Pentru uz intern se foloseşte sub formă de decoct de scoarţă (pentru a trata diareea, febra şi hemoragiile intestinale) sau sub formă de cafea de ghinde măcinate, care sunt tonifiante pentru stomac şi pentru intestin. Cafeaua de ghinde poate fi folosită de persoanele care au sensibilitate la stomac, ficat şi intestine”, precizează Elena Badea.
Cafeaua de ghinde se prepară dintr-o linguriţă de fruct de stejar prăjit şi este foarte eficientă în caz de diaree, pentru reglarea scaunului.
Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor se recomandă un decoct preparat dintr-o lingură linguriţă de scoarţă mărunţită la 200 de ml. de apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 minute. Se recomandă consumarea a două căni de ceai neîndulcit pe zi, între mese.
Remediu pentru afecţiunile gâtului, stomatite, hemoroizi şi mătreaţă
“Pentru uz extern se foloseşte decoctul de scoarţă pentru gargară în tratamentul afecţiunilor gâtului, în stomatite şi gingii sângerânde. Decoctul de scoarţă folosit sub formă de băi de şezut este eficient în caz de hemoroizi iar dacă-ţi clăteşti părul cu el poţi lupta eficient contra mătreţii”, mai spune fitoterapeutul.
Pentru spălături şi comprese se utilizează un decoct preparat din două linguri de scoarţă de stejar care se lasă la infuzat 10 minute, şi încă vreo două ore, înainte de strecurare, pentru a se pătrunde.
Ceaiul din scoarţă de stejar poate fi folosit şi pentru amelioarearea transpiraţiei excesive a mâinilor şi picioarelor, prin spălături locale cu un decoct preparat din 20-30 g de scoarţă de stejar la 1 litru de apă.
Precauţii
Chiar dacă sunt remedii naturiste, consumate în exces, preparatele pe bază de coajă sau fructe de stejar pot provoca o serie de neplăceri. “Prezenţa taninului poate provoca iritaţii gastrice, vomă şi constipaţie”, precizează fitoterapeutul Elena Badea.