Povestea parcului din Piteşti gândit şi construit la iniţiativa lui Ion Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Ştrand a fost reabilitat cu fonduri europene în 2014 FOTO: Mapio
Parcul Ştrand a fost reabilitat cu fonduri europene în 2014 FOTO: Mapio

Cu o suprafaţă de 14 hectare, Parcul Ştrand din Piteşti a fost construit în 1934, la iniţiativa generalului Ion Antonescu, care la acea vreme era Comandantul Diviziei a III-a Infanterie Piteşti, după ce fusese îndepărtat de la şefia Marelui Stat Major al Armatei Române. Ştrandul a fost gândit de Antonescu atât ca un parc, cât şi ca un loc de distracţie pe malul râului Argeş pentru locuitorii oraşului.

După cum spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu, ”În 1934, la iniţiativa generalului Ion Antonescu, au fost schiţate primele alei ale parcului, precum şi stadionul pe care după aproape trei decenii avea să îşi înceapă cariera marele Dobrin. De altfel, familia lui Dobrin locuia la doi paşi de parc. În acelaşi an au fost construite şi câteva zeci de cabine pentru cei care doreau să facă baie în râul Argeş. Parcul a fost inaugurat în toamna aceluiaşi an. Amenajarea parcului a fost făcută de militarii din Garnizoana Piteşti. După Al Doilea Război Mondial, numele parcului a fost schimbat de către liderii comunişti locali, primind numele muncitoresc de Parcul ”Vasile Roaită”. În 1953, el a fost reamenajat pentru prima dată, fiind trasate alte alei şi plantaţi arbori ornamentali”.

Aici a fost prima grădină zoologică din oraş

Între 1960 şi 1970, în Parcul Ştrand s-au ridicat o bază sportivă, precum şi un teatru de vară. Pentru o perioadă scurtă, parcul a fost şi gazda primei grădini zoologice din Piteşti. Ulterior, grădina zoologică a fost mutată în pădurea Trivale, într-un spaţiu mult mai generos.

La ora actuală, cei care ajung în Parcul Ştrand au multiple posibilităţi de agrement, de la hidrobiciclete şi bărci, până la plimbări pe alei, spectacole la teatrul de vară sau karting. Tot în Ştrand a fost amenajat şi un ”Skate Park”.

Mai trebuie spus că o atracţie specială sunt 10 chiparoşi de baltă ce au peste 150 de ani fiecare. În prezent, în Argeş mai sunt doar 12 asemenea arbori rari, ceilalţi doi fiind la Ştefăneşti, lângă Vila Florica.

În 2014, Parcul Ştrand a fost modernizat cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de 6,9 milioane lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite