Plantă folosită de străbunici pentru îmbunătăţirea circulaţiei limfatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul limfatic, căruia i se spune şi sistemul de drenaj al organismului, este o componentă a sistemului imunitar cu rol în protejarea organismului şi în menţinerea echilibrului hemodinamic al corpului. Îmbunătăţirea circulaţiei limfatice este, aşadar, un obiectiv de dorit ce poate fi realizat prin mişcare dar şi cu ajutorul unor plante. Cârmâzul este una dintre ele.

Ai auzit de atâtea ori că pentru o viaţă sănătoasă trebuie să faci mişcare, dar te-ai întrebat vreodată de ce? Pentru menţinerea sănătoasă a sistemelor circulator şi limfatic! Despre sistemul circulator şi importanţa sa pentru sănătate se vorbeşte frecvent, ceea ce nu se întâmplă însă şi când vine vorba de sistemul limfatic.

"Sistemul limfatic este prima linie de apărare a organismului şi acţionează ca un sistem de drenaj al corpului uman. Este ca o pânză de păianjen, la fel ca şi capilarele sanguine dar, spre deosebire de acestea, formează numai o jumătate de circuit. Dacă prin sistemul circulator, sângele pleacă de la inimă, face un circuit complet şi se întoarce tot la inima, sistemul limfatic începe în ţesuturi, deci la jumătatea drumului. Funcţionarea optimă a acestui sistem este condiţionată de mişcare", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Nu doar mişcarea îmbunătăţeşte funcţionarea acestui sistem

Potrivit specialistului, cu cât te mişti mai puţin, cu atât mai lent devine sistemul tău limfatic şi te vei simţi din ce în ce mai letargic.

"Îmbunătăţirea circulaţiei limfatice este cheia pentru a ajuta corpul să cureţe depunerile toxice, depuneri care sunt legate de durere, celulita, depozite de grăsime şi tulburări cronice şi degenerative. Dar nu doar mişcarea îmbunătăţeşte funcţionarea acestui sistem. Una din cele mai eficiente metode de îmbunătăţire a circulaţiei limfatice este utilizarea de plante medicinale", mai spune Elena Badea.

Printre plantele recomandate de specialistul în fitoterpie se numără şi cârmâzul, o buruiană folosită de sute de ani, căreia străbunicii noştri i-au recunoscut proprietăţile şi au pus-o în topul plantelor de leac.

"Cârmâzul îmbunătăţeşte circulaţia limfatică fiind util în caz de adenită, amigdalită, laringite, oreion, mastite, chisturi ale sânilor. Se foloseşte, în general, sub formă de ceai preparat dintr-un sfert de linguriţă de plantă la o cană de apă. Se administrează câte trei căni pe zi.

De asemenea, cârmâzul se foloseşte şi sub formă de tinctură, caz în care de administrează câte 20 picături de tinctura de trei ori pe zi", recomandă specialistul, care mai recomandă consultarea unui medic înainte de a administra acestor preparate.

Atenţie: utilizarea acestei plante se face doar la recomandarea medicului. Planta poate fi otrăvitoare pentru copii sau în cantităţi mari.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite