Noutate de la Topoloveni: magiunul de struguri fără pic de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibiana Stanciulov, „mama“ magiunului de Topoloveni, singurul produs alimentar românesc cu o certificare europeană timp de cinci ani (2011-2016), a carei fabrică este furnizor al Casei Regale a României, a scos pe piaţă un nou produs 100% natural, obţinut după reţetă de veche de sute de ani, fără niciun gram de zahăr: magiunul de struguri.

“În octombrie, cu sprijinul doamnei Cecilia Găgeanu, am reuşit să rescriu istoria copilăriei mele, conform amintirilor de la jumătatea secolului trecut . Atunci, undeva în Oltenia, în curte, pe lângă teascurile prin care se scurgea mustul, negru, evident, din soiul de struguri Ananas, obţinându-se, astfel, celebrul zaibăr, erau tuciurile în care fierbea... magiunul din struguri. Când se întuneca bine, noi, copiii, mergeam la culcare, iar dimineaţa ne bucuram la vederea magiunului tuciuriu, frumos mirositor, dulce-acrişor, dar cu gustul nealterat al minunăţiei de struguri, marca Români”, povesteşte, pentru “Adevărul”, Bibiana Stanciulov, managerul Sonimpex Topoloveni.

Magiunul din struguri este cunoscut îndeosebi în zona Olteniei, unde prunele se foloseau mai mult pentru băutura spirtoasă şi ajungeau mai rar în delicatesele dulci de pe mesele gospodarilor. “În Oltenia, plantaţiile de struguri erau foarte răspândite şi aproape oricare familie avea unul sau două hectare cultivate astfel încât o parte din recoltă era folosită pentru prepararea magiunului, atât de iubit de copii”, mai spune Bibiana Stanciulov. 

Pe aceeaşi reţetă de odinioară, după mai multe încercări, micuţa fabrică din Argeş a reuşit să proceseze strugurii româneşti şi să îi transforme într-un magiun 100% natural.

“Reţeta acestei minuni a gastronomiei româneşti respectă rigorile pe care ni le-am impus, respectiv fierberea la temperatură menajantă, fără nimic adăugat, zahăr sau orice tip de ingredient chimic. În mod sigur, nici la jumătatea secolului trecut nu se folosea zahărul adăugat iar chimicalele nu erau cunoscute în gospodăriile ţărănesti. Noi, la jumătatea secolului trecut nu ştiam că ne hrănim sănătos, mâncând fără zahăr, consumând carne doar sâmbăta sau duminica, respectând posturile, din punct de vedere ortodox, dar cazurile de RAC - aşa cum era definit cancerul - erau mult mai rare, iar speranţa de viaţă mult mai ridicată. Ceva mai târziu, studiile realizate la Universitatea Michigan au demonstrat faptul că strugurii conţin Resveratrol, un polifenol care previne bolile de inimă, prin scăderea presiunii sângelui şi îmbunătăţirea funcţionării inimii, ajută la descreşterea celulelor cancerigene, a artritei, a bolii Cohn, protejează cartilajele, cresc nivelul de umiditate la nivelul plămânilor, ceea ce ajută la vindecarea astmului, elimină pietrele de la rinichi, întăresc sistemul digestiv, detoxifică ficatul prin evitarea constipaţiei”, mai spune ambiţioasa întreprinzătoare. 

image

Lipsa aditivilor şi obţimerea produsului printr-un proces tehnologic ce conservă calităţile fructului fac din Magiunul de struguri Topoloveni un produs funcţional ce poate fi consumat, la indicaţia medicului, inclusiv şi de către diabetici (ca şi magiunul de prune obţinut la fel, pentru care s-a făcut deja un studiu la Institutul pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu", ale cărui rezultate arată că alimentul poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat).

“Aşa cum l-am obişnuit pe consumatorul care îşi respectă sănătatea, magiunurile sunt monoingrediente şi devin alimente funcţionale prin procesarea la temperatură menajantă pentru a nu distruge vitaminele, mineralele, antioxidanţii, flavonoidele, prezente în mod natural în strugurii româneşti proaspeţi. Strugurii conţin Bor - ajută oasele - Flavonoide şi Bioflavonoide care au efect sinergic cu Vitamina C, cresc rezistenţa capilarelor şi elimină formarea varicelor şi a hemoroizilor. Foarte important pentru acest fruct delicios, strugurele, sunt vitaminele - A, B1, B2, B6, C, K, E - antioxidanţiii, antocianinele, taninele - protejează organismul de cancer - Calciu, Cupru, Fier, Magneziu, Potasiu, Fosfor, etc”, mai spune Bibiana Stanciulov.

Magiunul din struguri este al patrulea magiun obţinut “cu răbdare” de făbricuţa de la Topoloveni. Dacă, în general, în industria conservelor, dulceţurile şi magiunurilor ies pe bandă rulantă, într-un ritm de zeci de ori mai accelerat, aici totul se face pe îndelete.

“Îl procesăm respectând aceeaşi metodă de fabricaţie ca în anul 1914, când Maximilian Popovici a luat fructele din tuci, unde fierbeau la foc direct şi le-a pus în vasele bain –marie, unde se controlează temperatura de fierbere prin controlarea temperaturii aburului care circulă printre pereţii dubli ai acestor vase. Doar aşa se pot obţine alimente funcţionale. Noi obţinem un magiun în zece, douăsprezece ore, adică atât cât este necesar pentru a elimina apa din fructe, astfel încât magiunul să poată fi păstrat fără nimic adăugat ca agent de conservare. Doar fructe proaspete, procesate cu multă responsabilitate pentru sănătatea consumatorilor. 

image


 

Potrivit DEX-ului, magiunul este o pastă alimentară consistentă obţinută prin fierberea şi terciuirea prunelor sau a altor fructe, fară adaos de zahăr. Din păcate însă, ceea ce ar trebui să fie o regulă, în România este doar o excepţie. Iar Bibiana Stanciulov se încăpăţânează să scoată, cu eforturi financiare mari, produse sănătoase, cărora, pe rafturi, le fac o concurenţă neloială, borcane mult mai ieftine, care sub eticheta de magiun, spre exemplu conţin, în plus, nu doar zahăr, ingredient care n-are ce să caute într-un astfel de produs, ci şi zeci de aditivi (un borcan de 250 de grame de Magiun de struguri Topoloveni costă 10 lei).

“Regretăm profund faptul că autorităţile statului nu au reuşit cu pârghiile legale pe care le deţin - denumirea de către Guvernul României ca Autoritate care să verifice certificările UE, a ANPC şi înscrierea ilegală la OSIM a unei mărci care a contrafăcut înregistrarea noastră europeană - să ne asigure protecţia pe care erau obligate să o realizeze. Continuăm să creem pentru poporul român care merită orice efort pentru a îi aduce pe masă delicatese tradiţionale care să îi asigure sănătatea”, mai spune Bibiana Stanciulov. 

"Preţurile mici sau foarte mici sunt pentru produse îndoielnice"
 

Pentru femeia de afaceri cel mai important este faptul că fabrica sa este Furnizor ai Casei Regale a României. Are o serie de recunoaşteri naţionale, iar în plan internaţional deţine medalii de argint şi bronz la Monde Selection şi două Stele Michelin, din maximum trei, la Institutul Internaţional de Gust şi Calitate, de la Bruxelles.

Magiunul de prune Topoloveni, un secol de existenţă. Interviu cu Bibiana Stanciulov, „mămica” dulceţurilor
Magiunul de prune Topoloveni, un secol de existenţă. Interviu cu Bibiana Stanciulov, „mămica” dulceţurilor

  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite