Niciun vinovat în cazul copilului ucis cu pietre în Argeş. Autorităţile, la un an de la tragedie: „A fost o joacă nefastă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 26 aprilie 2016, Marian Funie, un copil de 14 ani lovit cu pietre la o şcoală din localitatea argeşeană Slobozia, a murit. Dosarul anchetei nu s-a finalizat nici acum.

Pe 17 februarie 2016, Marian s-a dus la şcoala din comuna argeşeană Slobozia unde învăţa una dintre surorile sale, elevă în clasa a III-a. Fetiţa mai împărţea cu el, din când în când, laptele şi cornul. Spera să-i fi păstrat ceva şi de data aceasta. Nu se aştepta însă să fie primit cu atâta violenţă de colegii fetei. Camerele de supraveghere ale şcolii au surprins momentul în care Marian a ieşit pe poartă. Băiatul îşi dusese palma la tâmplă după ce a fost lovit în cap. Copilul intrase într-o ceartă cu câţiva elevi din ciclul primar. Băieţii, cu câţiva ani mai mici, au vrut să-l gonească şi au început să arunce în el cu ce au nimerit.

O piatră l-a izbit în creştet. Marian a ajuns acasă pe picioarele lui, însă a doua zi a intrat în comă. „A venit plângând de durere. Ne-a zis că un copil de la şcoală i-a dat cu piatra în cap… Îl durea tare, dar tot mai putea să vorbească… Apoi, i s-a făcut rău de tot. Întâi l-au dus la spitalul de la Mozăceni, că era mai aproape. Aici au zis că e grav şi l-au trimis la Piteşti, iar doctorii de la Piteşti l-au trimis la Bucureşti“, povestea, atunci, Gabriela Funie, mama copilului.

Puştiul a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde a fost operat, însă starea lui s-a înrăutăţit. La scurt timp a intrat într-o comă profundă, iar pe 26 aprilie 2016 s-a stins din viaţă.

Agresorul, care are 12 ani, nu va păţi nimic. Părinţii săi vor răspunde pe latura civilă

După cum ne-au precizat reprezentanţi ai Parchetului Tribunalului Argeş, dosarul este în curs de finalizare. Conform legii însă, agresorul, care este minor (avea 11 ani la data comiterii faptei), nu va păţi nimic. În schimb, vor răspunde părinţii săi, pe latura civilă, în cadrul unui proces ce va începe cel mai probabil în această vară la Judecătoria Piteşti.

După cum spune Petre Funie, primarul din Slobozia, la şcoala în cauză este acum în permanenţă un profesor de serviciu: ”S-au schimbat mai multe la şcoala din Slobozia după acel nefericit incident. Este un profesor de serviciu, iar copiii sunt monitorizaţi permanent. Ar trebui făcută mai multă dirigenţie pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, este nevoie şi de mai multă disciplină în rândul elevilor. ”

Elevul care din păcate a decedat a pornit toată această tevatură acolo”

image

Inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu spune că drama de anul trecut ”a fost o joacă nefastă” şi că victima a fost iniţial cea care a aruncat cu pietre, iar băiatul de 11 ani care l-a lovit ulterior nu

a conştientizat fapta sa. Agresorul a fost monitorizat de un psiholog pe tot parcursul anului trecut, iar media lui generală a fost scăzută la ”BINE” la finalul clasei a IV-a şi nu s-a impus mutarea lui la altă şcoală, pentru că era prima abatere. Per total, toată media lui generală a fost scăzută la ”BINE”. Inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu spune că ”elevul care din păcate a şi decedat ulterior a pornit această tevatură acolo, agresându-i pe copiii mai mici, lovind cu pietre luate din drum. Cei din curtea şcolii au răspuns cumva la toată această provocare.”

Legat de învăţămintele ce trebuie trase, Dumitru Tudosoiu spune că ”trebuie să ne învăţăm copiii să se poarte cât mai cuvinciios şi cu cât mai mult respect faţă de cei de lângă ei, fie că este vorba de colegi, profesori sau alte persoane. În ceea ce priveşte şcoala, monitorizarea cu profesori de serviciu trebuie făcută mult mai bine, inclusiv în recreaţii. Şi asta pentru că o neatenţie poate conduce la pierderea unei vieţi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.”

Profesoara care era de serviciu în momentul incidentului a dat în judecată şcoala pentru că a sancţionat-o

Gheorghiţa Minoiu, profesoara care era de serviciu în momentul incidentului de anul trecut a fost sancţionată iniţial de şcoală cu interzicerea dreptului de a participa la examenele pentru gradaţii timp de trei ani, a contestat decizia. Inspectoratul Şcolar Argeş a respins contestaţia, numai că profesoara în cauză a dat şcoala în judecată, considerând că decizia nu este corectă.

”În comisia de cercetare disciplinară, reprezentanţii şcolii din Slobozia au decis să sancţioneze cadrul didactic respectiv, în speţă doamna profesoară care era de serviciu în acea zi, cu interzicerea dreptului de a participa la examene pentru obţinerea gradului didactic, pentru obţinerea gradaţiei de merit şi orice alt concurs timp de trei ani. Doamna profesoară Minoiu Gheorghiţa a contestat acea decizie la nivelul comisiei de disciplină a Inspectoratului Şcolar, considerând că este nedreaptă. Noi nu i-am dat dreptate şi atunci doamna respectivă a mers în instanţă şi este un proces pe rol în care doamna profesoară a dat în judecată şcoala din Slobozia şi pe membrii comisiei de cercetare disciplinară pentru respectiva sancţiune. Procesul nu a fost încă finalizat”, spune inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite