Ministerul Sănătăţii a confirmat infecţia cu E-coli doar pentru unul dintre copiii transferaţi de la Piteşti la Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, astăzi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş anunţau că în majoritatea cazurilor copiilor transferaţi la Spitalul “Marie Curie" din Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic, responsabilă ar fi fost bacteria E-coli, Ministerul Sănătăţii a confirmat infecţie cu Escherichia Coli doar la unul dintre micuţi.

   

Cu E-coli a fost infectată, cu certitudine, doar Diana Maria Oncescu, fetiţa în vârstă de aproape un an din Topoloveni care a murit săptămâna trecută după ce a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic. Escherichia Coli, bacteria suspectată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş ca fiind responsabilă de declanşarea sindromului la majoritatea copiilor prezentaţi la spitalele din Piteşti cu diaree acută şi transferaţi în capitală pentru dializă, este cea mai frecventă cauză de insuficienţă renală acută la copiii mici. 

   

“În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din judeţul Argeş care au fost transferaţi de urgenţă la unităţi medicale din Bucureşti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Din datele preliminare s-a confirmat infecţie cu E-coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie şi care a decedat ulterior”, se arată într-un comunicat transmis în urmă cu puţin timp de Ministerul Sănătăţii.

   

Deocamdată, pentru ceilalţi 10 micuţi transferaţi de la Piteşti la Bucureşti cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic, nu a fost comunicat agentul patogen care a stat la baza infecţiei.

   

Pe lângă bacteria E-coli, de vină pentru acest sindrom pot fi şi alti agenţi etiologici bacterieni (Shigella, Salmonella, Campylobacter, Bartonella şi Streptococcus pneumoniae) sau virali (influenza, varicela, Coxsackie, Echo, Epstein-Barr, HIV).

Anchetă la Piteşti. Deocamdată nu se cunoaşte sursa îmbolnăvirilor

DSP Argeş a deschis o ancheta epidemiologică pentru a stabili sursele infectiilor în cazul celor 10 copii aflaţi la Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti şi, de asemenea, în cazul micuţei decedate.

Citeşte şi: Zece copii din Argeş, transportaţi în stare gravă la Bucureşti. Parchetul a deschis dosar penal pentru moartea unei fetiţe de un an

“Toti ceilalţi copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susţinerii funcţiilor vitale. Măsurile luate de autorităţile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariţie a acestor îmbolnăviri, verificarea condiţiilor de spitalizare în unităţile unde aceşti copii sunt îngrijiţi şi asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului şi terapiei acestora. 

În perioada imediat următoare, MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfăşurate de autorităţile de sănătate publică din judeţul Argeş şi Municipiul Bucureşti şi va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului şi recomandărilor, împreună cu Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică – INSP”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul decesului Dianei Maria Oncescu, iar instituţia Prefectului Argeş a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă  pentru edificări referitoare la cele 11 îmbolnăviri. 

Citeşte şi: Alertă la Spitalul de Pediatrie din Piteşti după ce mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite