Fraudele electorale din turul I semnalate în Argeş şi planul comun de acţiune pentru preîntâmpinarea acestora în turul II al alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Argeş a fost raportată dispariţia trei
ştampile (o ştampila de control şi două cu menţiunea VOTAT) în comunele Recea,
Boteni şi oraşul Mioveni Foto Adevarul
În Argeş a fost raportată dispariţia trei ştampile (o ştampila de control şi două cu menţiunea VOTAT) în comunele Recea, Boteni şi oraşul Mioveni Foto Adevarul

Peste 360 de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi alţi 363 de angajaţi ai ISU Argeş, plus 132 de jandarmi şi peste 300 de mascaţi, dar şi angajaţi ai Poliţiei Transporturi şi ofiţeri din cadrul Serviciilor Permise şi Paşapoarte vor veghea ca în turul doi al alegerilor prezidenţiale să nu mai existe incidente electorale


  În primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Argeş, din cei 540.776 alegători înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat la vot 265.199 şi încă 25.677 de persoane înscrise pe tabelele electorale, cele mai multe în oraşe, diferenţa fiind repartizată relativ uniform pe comune, fără că vreuna din localităţile rurale să atragă atenţia printr-un număr crescut al votanţilor pe listele suplimentare.

Agesul s-a remarcat însă prin câteva reclamaţii referitoare la fraude electorale, o parte dintre ele confirmate

De amintit  raportarea dispariţiei a trei ştampile (o ştampila de control şi două cu menţiunea VOTAT) în comunele Recea, Boteni şi oraşul Mioveni - sat Făget (la această din urmă, ştampila a fost aruncată din greşeală în foc, pentru celelalte două s-au întocmit dosare penale şi se fac cercetări).

Au mai fost raportate două  incidente privind intenţia de a introduce în urnă a două buletine de vot, unul în oraşul Topoloveni şi unul la o secţie din municipiul Piteşti - în ambele situaţii, unul dintre buletine a fost anulat. S-au întocmit dosare penale pentru tentativă de fraudă la vot şi se cercetează circumstanţele în care aceste acţiuni s-au săvârşit.

O persoană din comună Valea Iaşului a fost amendată cu suma de 200 ron şi i s-a anulat buletinul de vot, acesta aflându-se sub influenţă băuturilor alcoolice, dorind să-şi exprimă intenţia de vot în afară cabinei de votare - lucru care a fost dezaprobat de către membrii comisie, cetăţeanul procedând la ruperea buletinului de vot.

Tot după turul I s-a întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor pentru un membru al unei secţii de votare din Câmpulung, fiind sesizat faptul că acesta a oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot, existând suspiciunea cumpărării votului, încă neconfirmat.

Singura reclamaţie referitoare la fraudarea alegerilor prin traseism electoral n-a fost însă confirmată. Reprezentantul unui ONG a semnalat faptul că un cetăţean a transportat mai multe persoane la secţia de votare. Echipajul de poliţie care s-a deplasat la faţă locului a constatat însă că cetăţeanul respectiv l-a adus la secţie doar pe socrul său. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite