Federaţia pentru Protecţia Animalelor, revoltată că „uciderea unui pui de căprioară prin ruperea gâtului este încadrată doar la braconaj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută a stârnit un val de emoţie uciderea unui pui de căprioară de către un braconier. Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor se declară revoltată pentru că ”Fapta de ucidere barbar a puiului de căprioară de către un individ care a oripilat România şi comunitatea internaţională este încadrată de către Poliţia Argeş la „braconaj” ”.

Marţi 8 mai, în mediul online a apărut video în care un individ, braconier, şi-a asmuţit câinii asupra unui pui de căprioară. În timp ce aceştia trăgeau din ea în toate părţile, smulgându-i bucăţi de piele, bărbatul a prins puiul şi i-a sucit gâtul de câteva ori cu intenţia de a o ucide. Fapta s-a petrecut pe fondul de vânătoare Bârla, judeţul Argeş. Braconierul a fost reţinut la o zi după apariţia filmării.

După cum spune Carmen Arsene, preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, ”Poliţia s-a autosesizat, însă aflăm că această faptă a fost încadrată doar la .... „braconaj”. În conformitate cu legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, braconajul reprezintă vânătoarea exercitată fără respectarea legii. Desigur, prima parte a acţiunii este braconaj, însă modul barbar de schingiuire şi ucidere a animalului de către individ nu reprezintă nicicum o „vânătoare ilegală” ci o faptă de cruzime faţă de animale.   În acest sens FNPA a transmis o sesizare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, precizând că încadrarea faptei trebuie să se facă inclusiv în baza legii cadru 205/2004 privind protecţia animalelor (republicată în 2014). Conform acestei legi, „omorârea animalelor, cu intenţie”, “maltratarea şi schingiuirea animalelor” reprezintă cruzimi faţă de animale şi, în conformitate cu art. 25 alin. (1) lit. a) şi e), sunt INFRACŢIUNI sanctionabile cu ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an.   Considerăm aşadar că fapta individului reprezintă un cumul de infracţiuni, iar comportamentul individului impune o monitorizare specială”.

Ca argument în favoarea afirmaţiilor sale, Carmen Arsene mai precizează că ”în aprilie 2010 un minor din comună Rucăr, jud. Argeş, a fost prins că a tăiat toate lăbuţele unui câine şi au existat mărturii cu privire la faptele lui anterioare de cruzime faţă de animale. Am solicitat atunci Poliţiei să dispună reţinerea minorului prin instituţia protecţiei copilului sau alte mijloace, deoarece reprezintă un pericol social. Însă minorul a rămas în libertate, iar peste numai 10 luni (în februarie 2011) acesta a schingiuit şi omorât un bărbat în vârstă de 60 ani”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite