Decoctul eficient în constipaţiile cronice. Poate fi preparat în casă cu o buruiană din grădină
0Planta cu tulpina răsucită, căţărătoare sau târâtoare şi cu florile în formă de pâlnie, albe sau roz pal, numită popular rochiţa-rândunicii, fusta-doamnei, cămaşa-domnului, bolbură ori bună-dimineaţa, este cunoscută ca unul dintre cele mai eficiente laxative naturale.
Înainte de toate, trebuie precizat că, în scop terapeutic, volbura se recoltează înainte de înflorire sau chiar la începutul perioadei de înflorire.
„Recoltarea se face când terenul este uscat, prin smulgerea plantei, căutându-se a se recolta cât mai multă rădăcina pentru că această este mult mai bogată în principii active decât restul plantei.Uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subţire, în spaţii aerisite, în poduri, în şoproane, verande sau pe balcon. După uscare, se depozitaza în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie şi se păstrează la loc uscat, ca plantă întreagă (măruntirea se realizează înaintea fiecărei utilizări). Randamentul de uscare este de 4:1, adică din 4 kg plantă rezultă 1k g de plantă uscată”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro
Licoarea recomandată în constipaţii
Plantă este apreciată în fitoterapie mai ales pentru efecteul ei laxativ şi depurativ, purgativ, coleretic şi colagog. În uz intern are, printre altele, indicaţii în bolile gastrointestinale, constipaţii, dischinezii biliare, şi nu doar când este pregătită, clasic, sub formă de infuzie sau tinctură.
Decoctul este unul dintre cele mai puternice preparate ce au la bază această plantă.
”Are efect purgativ, este recomandat în constipaţiile conice, doza recomandată fiind de o cană pe zi.
Se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, patru linguri de plantă uscată în 500 ml de apă, apoi se filtrează, având grijă să completăm apa evaporata”, mai spune Elena Badea.
Precauţii şi contraindicaţii
Atenţie! Decoctul de volbură, ca toate preparate din această plantă, are efect laxativ puternic. Recomandat este ca înainte de utilizare să cereţi sfatul medicului. Este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează precum şi persoanelor cu apendicită sau colită.