De ce să păstrezi cozile cireşelor şi cum le poţi folosi pentru sănătate şi frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu doar cireşele, ci şi codiţele lor au  proprietăţi terapeutice. Foto arhivă Adevăul
Nu doar cireşele, ci şi codiţele lor au  proprietăţi terapeutice. Foto arhivă Adevăul

Suntem în sezonul cireşelor şi ar trebui să profităm din plin de calităţile terapeutice ale acestor fructe. Şi nu doar de ele, ci şi de virtuţile mai puţin cunoscute ale codiţelor acestora, excelente remedii pentru bolile de rinichi, hipertensiune, celulită şi nu numai.

“Cozile de cireşe au proprietăţi antiinflamatoare şi sunt extrem de benefice în tratarea afecţiunilor renale si urinare. Fiind bogate în flavonoide, saponine şi săruri de potasiu, cozile de cireşe ajută la eliminare a toxinelor din organism”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.

Sunt doar câteva argumente pentru a păstra codiţele cireşelor. Remediile le putem prepara chiar noi, acasă, după câteva reţete simple, recomandate de specialist. Ceaiul este forma cea mai comună de administrare.

“Infuzia se obţine astfel: peste 2 linguriţe de cozi se toarnă o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute după care se strecoară. Se consumă trei căni pe zi, înaintea meselor principale”, recomandă fitoterapeutul.

 Proprietăţi hipotensoare şi hipoglicemiante

Codiţele pot fi administrate şi sub formă de pulbere, un produs cu proprietăţi mai bogate decât infuzia, indicat inclusiv hipertensivilor.

“Pulberea de cozi de cireşe se obţine prin măcinarea codiţelor uscate. Se administrează de 2-3 ori pe zi câte o linguriţă. Pe lângă calităţile enumerate mai sus, pulberea are şi efecte hipoglicemiante şi hipotensoare”, mai spune Elena Badea. 

Pentru ameliorarea celulitei, este indicat extractul uscat din cozi de cireşe, care dă rezultate excelente mai ales dacă în perioada administrării facem şi puţină mişcare.

“Extractul uscat de cozi de cireşe se obţine din extract alcoolic de cozi de cireşe, din care s-a evaporat complet alcoolul. Este o pudră fină, cu un gust astringent - sărat, foarte bogată în principii active care, prin stimularea rinichilor elimină excesul de apă, prin reducerea inflamaţiei şi prin stimularea metabolismului grăsimilor, blocând într-o anumită măsură formarea de ţesut adipos, fiind o armă eficientă în lupta cu celulita”, mai spune Elena Badea.

Cum folosim preparatul

O cură cu extract de cozi de cireşe durează o lună. Iată cum administrăm produsul:

“Se iau 1-1,5 grame de extract pe zi, în reprize, pe stomacul gol. Este absolut necesar consumul a minimum doi litri de apă plată pe zi, pentru a preveni deshidratarea şi, în plus, este recomandat ca în timpul curei să facem gimnastică pentru picioare şi abdomen, precum şi un masaj energic al zonelor afectate”, mai spune fitoterapeutul. 

Atenţie, specialistul recomandă ca între cure să se facă pauze de 10 zile! 

Precauţii si contraindicaţii 

Înainte de a începe o cură cu preparate pe bază de cozi de cireşe, asiguraţi-vă că ştiţi la ce să vă aşteptaţi şi că o administraţi corect.

“La doze normale, nu există reacţii adverse deoarece nu conţin principii active toxice. Persoanele care au calculi renali de dimensiuni medii şi mari ar trebui să consume cu prudenţă cozile de cireşe deoarece pot provoca migrarea acestora”, mai spune fitoterapeutul.

Principalul risc este însă acela că, fără a ţine cont de sfatul specialistului, ne putem trezi că ne-am deshidratat. 

“Pe timpul curei cu cozi de cireşe se consumă minimum doi litri de apă pe zi, pentru a preveni deshidratarea, care poate apărea în urma stimulării intense a activităţii rinichilor”, avertizează Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite