Cum se tratează hernia de disc prin ozonoterapie - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile lombare sunt una din cele mai răspândite situaţii pentru care pacientul se adresează la medic. Iar herniile de disc sunt cauza cea mai comună a durerilor lombare asociate cu o anormalitate structurală definită. Ozonoterapia este o variantă de tratament ce a dat rezultate foarte bune până acum pentru mulţi pacienţi cu hernie.

„Tratamentele cele mai răspândite pentru hernia de disc includ intervenţia chirurgicală cu eliminarea fragmentului, injecţii epidurale cu steroizi şi administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene. În ultimii 10 ani s-a observat o creştere a interesului pentru tratamente alternative chirurgiei. Tratamentul cu ozon medical (amestec de O2/O3) a cunoscut o răspândire destul de largă în Europa. Ozonul medical este folosit pe scară largă în Europa de mai bine de 40 de ani şi este luat în considerare ca o variantă de tratament pentru herniile discale şi alte tipuri de dureri lombare joase”, spune medicul ortoped Marius Olaru.

Folosirea ozonului medical în tratarea herniilor de disc datează din 1983 iar cazurile atent selectate beneficiază de o rată de vindecare de 95%. Mai mult decât atât, în 80% din cazurile cu remisiune clinică există şi un corespondent CT sau RMN care probează vindecarea leziunii.

50 lei, preţul minim pentru o şedinţă de ozonoterapie

După cum ne-a declarat dr. Marius Olaru, „Metoda are la bază administrarea unui amestec O2-O3 repetat timp de 8-14 şedinţe în musculatura paravertebrală şi în vecinătatea fragmentului herniat. Injectia este bine tolerată şi în general nedureroasă, cu excepţia unei dureri localizate de durată scurtă.” Cel mai mic preţ al unei şedinţe de ozonoterapie este de 50 lei.

 Ozonul acţionează prin mai multe mecanisme :

1. Ozonul reduce durerea din lombosciatică determinată de inflamaţia de la nivelul fragmentului discal, acţionând prin inhibarea factorilor inflamatori. Numeroase studii au incriminat inflamaţia la nivelul fragmentului discal ca fiind unul din mecanismele lombosciaticii. Ozonul acţionează asupra cascadei inflamatorii prin inhibarea degradării acidului arahidonic în prostaglandine. Astfel, prin reducerea cantităţii de compuşi proinflamatori rezultă şi o reducere a durerii.

2. Reduce durerea prin hiperoxigenarea zonei herniate. Circulaţia din zona herniată este compromisă, fluxul arterial şi venos fiind diminuat; rădăcinile nervoase şi în special cele senzitive sunt sensibile la anoxie producând durere. Creşterea cantităţii de oxigen de la nivelul zonei herniate şi reducerea anoxiei produce scăderea durerii.

3. Ozonul reduce cantitatea de apă reţinută de fragmentul herniat, reducându-i dimensiunile.

4. Ozonul stimulează celule (fibroblastele) implicate în procesul de reparare tisulară prin secreţia şi depunerea de colagen.

Pe termen lung, se recomandă şi tratamentul cu autohemotransfuzii

Medicul ortoped Marius Olaru avertizează totuşi: „Tratamentul cu ozon nu înlocuieşte tratamentul medical clasic, deoarece are alt scop. În vreme ce prin operaţie sau medicamente se caută soluţii pe termen lung, ozonoterapia doreşte să îmbunătăţească starea imediată a pacientului, permiţându-i să ducă o viaţă cât mai normală şi să îşi reia activităţile de dinainte de a fi afectat de boală”.

Conform doctorului Marius Olaru, pentru o soluţie pe termen lung cu ozonoterapie, pe lângă injecţiile aplicate locale, se recomandă şi începerea unui tratament de 12 autohemotransfuziii majore, efectuate câte una pe săptămână, de două ori pe an. „Autohemotransfuzia constă în recoltarea venoasă a unei cantităţi de aproximativ 100 ml sânge, îmbogăţirea sa cu ozon prin barbotare şi reinfuzarea lui în corp prin perfuzie”, mai precizează dr. Marius Olaru.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite