Cum se prepară sucul de usturoi şi ce beneficii aduce sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teotrandafir.com
Teotrandafir.com

Cultivat de secole şi apreciat nu doar ca un savuros condiment, ci şi ca un excelent remediu terapeutic pentru multiple afecţiuni, usturoiul are o serie de forme de administrare: de la consumarea lui ca atare, până la formulele murate sau macerate. Mai puţin utilizată este administrarea sa sub formă de suc.

Indicaţiile terapeutice ale usturoiului pornesc de la valoroasele sale substanţe active: aliina (care se transformă în alicilina când bulbii sunt zdrobiţi), uleiuri esenţiale, componente sufuroase, germanium, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina B şi vitamina C.

Este un bun remediu în cazul răcelilor, gripelor, durerilor în gât. Stimulează sistemul imunitar al organismului, datorită componentele sale sulfuroase şi uleiurilor esentialeil este un bun antiseptic, antimicrobian şi antibacterian atât pentru un intern cât şi pentru cel extern.

Usturoiul este şi un excelent vermifug, recomandat atît în tratamentul uman, cât şi în cel animal. Cea mai bună formă de utilizare în acest din urmă scop este sucul de usturoi şi miere.

"Se amestecă într-o oală o parte de usturoi cu două părţi de apă şi se fierbe, acoperit, la foc domol, până când lichidul scade la jumatate. După ce se strecoară, se lasă la răcit, după care se adaugă o lingură de miere la 100 ml lichid. Se adminis­trează seară, în clismă calduţă, pentru copiii de până la 3 ani, sau pe cale bucală, câte două linguriţe, seară,  pentru copiii cu vârste între 6 şi 9 ani, respectiv câte trei linguriţe celor de la 9-11 ani. Copiii mari şi adulţii pot consuma câte un pahar de 150 ml o dată sau de două ori pe săptămână. Se con­tinuă tratamentul încă o săptămâna de când nu se mai constată viermişori intestinali în scaun. Leacul are acţiune vermifuga (împotriva vier­milor intestinali), contra ascarizilor (limbrici), dar mai ales a oxiurilor (viermişori), şi este folosit că atare de pe vremea românilor", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Trebuie precizat că preparatul ţinut peste două-trei zile la temperatura camerei sau peste o săptămâna la frigider devine toxic şi nu mai trebuie utilizat. Nu se administrează persoanelor care au temperatura crescută şi diabet zaharat.

Orice problemă medicală aveţi, cereţi în primul rând sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite