Cum ajung copiii,  influenţaţi de familie, să dezvolte prematur instincte sexuale: „Creştem o generaţie de copii sexualizaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto totb.ro
Foto totb.ro

Când fetiţele conştientizează la vârste fragede conceptul de “sexy”, iar băieţeii fac o fixaţie pentru noţiunile utilizate în mediul adulţilor, părinţii ar trebui nu doar să-şi pună semne de întrebare, ci şi să ia măsuri grabnice de “igienizare” a preocupărilor copiilor, pentru că, potrivit psihoterapeutului Erna Constantin, sexualizarea prematură este precum poluarea.

“Comparativ cu generaţiile trecute, copilul de azi are nenumărate posibilităţi de expunere la mesaje cu caracter sexual: televiziune, muzică, panouri publicitare, presă, Internet, telefoane mobile, care facilitează accesul la postările de pe reţelele de socializare, limbaj obscen auzit pe stradă. Bineînţeles, deloc de ignorat, sunt acele prezentări de modă sau fotografii cu copii machiaţi, coafaţi şi îmbrăcaţi ca nişte adulţi care, culmea, se bucură de atenţia publicului într-un sens bun. Pozele sunt distribuite pe reţele de socializare şi sunt însoţite de mesaje de admiraţie. Creştem o generaţie de copii sexualizaţi”, explică, pentru „Adevărul“, Erna Constantin, psihoterapeut - Psihoterapie integrativa, specialist resurse umane.

 O expunere necontrolată la mesaje nocive
 

O fetiţă de câţiva anişori, care exersează mişcări lascive ca ale divelor de la televizor, ar trebui nu aplaudată, ci consiliată de famile. Uşor, cu tact şi multă deschidere, pentru că o parte din acest comportament a fost preluată exact din mediul pe care familia i l-a creat.

“În momentul în care ajunge la pubertate, copilul, probabil, a fost expus la mii de mesaje cu caracter sexual. Din păcate, această expunere are loc mult prea frecvent şi mult prea devreme şi fără îndrumarea sau intervenţia permanentă părinţilor. Intervenţia părinţilor este necesară pentru a-i ajuta pe copii să separe gândurile şi să dea un sens la ceea ce ei văd sau aud. Sunt situaţii în care mesajele sexuale sunt explicite, sau violente, umilitoare, venite din partea misoginilor, din partea persoanelor care suferă de misandrie sau din partea homofobilor, la care se adaugă persoanele care caută senzaţionalul în sexualitate”, mai spune specialistul.

"Vor include comportamentul sexual în comportamentul de agresiune"

Lucrurile pot fi menţinute într-un  echilibru natural dacă părinţii întervin la timp şi îndepărtează sau măcar limitează influentele nepotrivite din jurul copiilor.
 

“Atunci când părinţii nu au ocazia de a contracara multitudinea de stimuli sexuali cu care se confruntă copiii, informaţiile sunt lăsate în responsabilitatea celor mici pentru a le gestiona, iar ei nu au dezvoltat simţul critic aşa cum se întâmplă în cazul adulţilor. Astfel, ei vor fi confuzi sau vor avea dificultăţi în a da sens mesajelor care vin spre ei. Unii vor încerca să interpreteze sau să imite sau, mai rău, vor include comportamentul sexual în comportamentul de agresiune, ceea ce duce la comportament sexual jignitor sau intruziv faţă de alţi copii, comportament întâlnit mai mult la băieţi, dar fetele nu sunt excluse”,  arată cunoscutul psihoterapeut.
 

Din păcate, multe dintre mesajele promovate în mediile virtuale şi o bună parte dintre cele primite în viaţa cotidiană le fac pe fete să concluzioneze, de la vârste mici, că sexualitatea este cheia succesului in viaţă.

“În altă ordine de idei, sunt fetiţe care îşi doresc să se îmbrace sau să arate ca păpuşile cu care se joacă. Iar acest fenomen nu se întâlneşte numai în ţara noastră. S-au publicat la un moment dat rezultatele unor studii făcute în SUA şi s-a constatat că fetiţele ale căror mame acordau atenţie într-un anumit fel modului în care arătau, de exemplu injectarea exagerată a acidului hialuronic în buze sau implanturile cu silicon, erau atrase mai mult de păpuşi care arătau sau erau îmbrăcate sexi, spre deosebire de păpuşile îmbrăcate elegant dar acoperite. Fetiţele vedeau în aceste haine sau apariţii ceva distractiv, fără să ştie exact ce înseamnă sexualizarea”, explică Erna Constantin. 

Specialistul spune că fetiţele care sunt expuse la mesaje sexuale în cultura populară sunt mai susceptibile de a avea stimă de sine scăzută, depresie şi tulburări de alimentaţie.

“Vestea proastă este că mamele, prin anumite atitudini faţă de mesajele sexuale, pot împinge copilul către sexualizare prematură ceea ce are consecinţe grave pe termen lung, cu privire la modul în care fetiţele îşi vor percepe propria persoană sau sexualitatea lor. Dar, din fericire, mamele au, de asemenea, capacitatea de a repara aceste mesaje nesănătoase despre sexualitate prin limitarea expunerii la stimulii neadecvaţi vârstei, insuflarea valorilor şi atitudinilor sănătoase faţă de modul de a trăi”, precizează specialistul Erna Constantin. 
 

“Sexualizarea prematură a copiilor este ca poluarea”

Psihoterapeutul  aminteşte că şi taţii au un impact asupra educaţiei copiilor. “Felul în care tratează revistele pentru bărbaţi, modul în care verbalizează sau modul în care privesc, de exemplu, majoretele la competiţiile sportive sau faptul că spun că nu sunt atraşi de soţii decât dacă acestea se machiază sau se îmbracă într-un anumit fel, toate acestea în prezenţa copiilor, influenţează percepţia celor mici despre lume şi viaţă”, mai spune psihoterapeutul.

Altfel spus, părinţii poartă o mare parte de vină atunci când  copiii lor dau semne de sexualizare prematură şi tot ei poartă responsabilitatea rezolvării acestei probleme. 
 

“Sexualizarea prematură a copiilor este ca poluarea. Este aerul pe care copiii noştri îl respiră, tot timpul, zi de zi” încheie Erna Constantin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite